Eveniment

Război în Ucraina 20 mai 2022

Război în Ucraina 20 mai 2022
20.05.2022, 00:04 82

Klaus Iohannis: Am reacţionat şi vom continua să reacţionăm unitar, curajos şi hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic

„Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice. Am reacţionat şi vom continua să reacţionăm“, a declarat, ieri, Klaus Iohannis, citat de Mediafax. El a vizitat, alături de premierii portughez şi român, Antonio Costa şi Nicolae Ciucă, Batalionul 1 Instrucţie Caracal. „Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice. Am reacţionat şi vom continua să reacţionăm unitar, curajos şi hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre“, a spus Klaus Iohannis.

 

Putin demite comandanţi de top din cauza eşecurilor militare

Ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea zilnică a informaţiilor, care joi se concentrează pe faptul că Rusia ar fi dat afară o serie de comandanţi de rang înalt din armată pentru performanţe insuficiente în războiul din Ucraina, scrie BBC, citat de Mediafax. De asemenea, documentul acuză Kremlinul că a condus o operaţiune militară şi de securitate plină de „muşamalizări şi ţapi ispăşitori" - o acuzaţie des lansată Moscovei.

 

Italia ar putea oferi sprijin României pentru operaţiuni de eliminare a minelor din Marea Neagră

Italia analizează posibilitatea de a oferi sprijin României pentru operaţiuni de eliminare a minelor din Marea Neagră şi ar putea suplimenta numărul trupelor în Ungaria şi Bulgaria, anunţă premierul italian, Mario Draghi, citat de Mediafax. „NATO a intensificat acţiunile pe flancul estic, iar contribuţia italiană este de 2.500 de membri; pe termen mediu suntem pregătiţi să suplimentăm angajamentele în Ungaria şi Bulgaria cu 250, respectiv 750 de militari, în conformitate cu acţiunile aliaţilor noştri şi analizăm posibilitatea de a susţine România pentru deminarea maritimă în Marea Neagră, iar pentru Slovacia la nivelul apărării antiaeriene"

 
 

Ucraina: Nu vom accepta o încetare a focului până când toate trupele ruseşti nu se vor retrage din ţa

Ucraina nu va accepta o încetare a focului până când toate trupele ruseşti nu se vor retrage din ţară a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean, citat de Mediafax. Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak, care a fost implicat în mai multe runde de discuţii cu Rusia, reflectă o poziţie din ce în ce mai încrezătoare adoptată de Ucraina, anunţă Sky News. „Până când Rusia nu este pregătită să elibereze complet teritoriile ocupate, echipa noastră de negociere este reprezentată de arme, sancţiuni şi bani", a declarat el.

 

Parlamentul european vrea un tribunal internaţional special pentru crimele de război

În rezoluţia adoptată joi privind lupta împotriva impunităţii pentru crimele de război din Ucraina, Parlamentul invită UE să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse şi belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi agresiune, transmite Mediafax. Aceste anchete şi urmăririle penale ulterioare ar trebui să se aplice, de asemenea, întregului personal al forţelor armate ruse şi funcţionarilor guvernamentali implicaţi în crime de război, solicită eurodeputaţii.

 

Pe măsură ce invazia rusă stagnează, încep să apară voci critice la Kremlin

De la invadarea Ucrainei de către Rusia la începutul acestui an, comentatorii loiali Kremlinului au aplaudat efortul de război şi au lăudat conducerea militară a ţării. Dar, pe măsură ce eşecurile ruseşti pe câmpul de luptă au crescut, vocile critice au devenit mai puternice, scrie WSJ. Într-o apariţie la televizor săptămâna aceasta, colonelul în retragere Mihail Khodariyonok a avertizat telespectatorii că „situaţia se va înrăutăţi în mod clar pentru noi“ în Ucraina, pe măsură ce ţările occidentale îşi intensifică transporturile de arme şi sprijinul financiar pentru Kiev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO