Eveniment

Războiul se apropie de graniţe: Transnistria, la un pas de a fi atrasă în războiul Rusiei din Ucraina. Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, spune că exploziile sunt intenţii de escaladare care pornesc de la forţe prorăzboi din interiorul regiunii

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situaţiei. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană şi creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări şi tentative de a atrage Republica Moldova în acţiuni ce pot pune în pericol pacea în ţară.

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situaţiei. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană şi creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări şi tentative de a atrage Republica Moldova în acţiuni ce pot pune în pericol pacea în ţară.

Autor: Ramona Cornea

27.04.2022, 00:07 546

O serie de explozii au avut loc în Transnistria luni şi marţi, unele în apropierea clădirii Ministerului Securităţii de Stat din Tiraspol, iar celelalte au distrus două turnuri radio Vineri, generalul rus Rustam Minnekaiev a declarat că armata sa urmăreşte „controlul deplin” asupra regiunii Donbas de Est şi sudul Ucrainei şi să obţină acces în Transnistria.

Mai multe explozii au avut loc în zilele de luni şi marţi din această săptămână în regiunea separatistă Transnistria, un teritoriu cu o importanţă din ce în ce mai mare în războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina. Vineri, generalul rus Rustam Minnekaiev a declarat că armata sa urmăreşte „controlul deplin” asupra regiunii Donbas de Est şi sudul Ucrainei şi să obţină acces în Transnistria.

Două turnuri radio din regiunea Transnistria a Republicii Moldova au fost avariate de explozii în dimineaţa zilei de marţi, după cum a anunţat Ministerul Afacerilor Interne al Transnistriei într-un comunicat, citat de CNN. Potrivit ministerului, nicio persoană nu a fost rănită.

Locul unde s-au produs exploziile este cunoscut sub numele de Centrul de Radio şi Televiziune Transnistrean, care a fost construit în anii 1960 şi este unul dintre cele 14 centre de transmisie radio din epoca sovietică, scrie comunicatul citat.

Luni, s-au auzit o serie de explozii în apropierea clădirii Ministerului Securităţii de Stat din capitala Transnistriei, Tiraspol, pe care Ministerul Apărării al Ucrainei a numit-o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

Exploziile din Transnistria sunt intenţii de escaladare care pornesc de la forţe pro-război din interiorul regiunii interesate să destabilizeze situaţia în regiune, afirmă Maia Sandu, preşedintele Republicii  Moldova. 

„Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situaţiei. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană şi creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări şi tentative de a atrage Republica Moldova în acţiuni ce pot pune în pericol pacea în ţară”, a declarat Maia Sandu, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată marţi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus marţi jurnaliştilor că este „îngrijorat” de ştirile din Transnistria, iar cu câteva ore mai devreme, liderul autoproclamatei republici Doneţk, Denis Puşilin, a declarat agenţiei de presă de stat ruse RIA Novosti că Rusia ar trebui să „ţină cont de ceea ce se întâmplă în Transnistria” atunci când îşi planifică următoarea etapă a campaniei militare, scrie The Guardian.

Vineri, generalul rus Rustam Minnekaiev a declarat că armata sa urmăreşte „controlul deplin” asupra regiunii Donbas de est şi sudul Ucrainei şi să obţină acces în Transnistria.

Transnistria este recunoscută interna­ţional ca parte a Republicii Moldova, se învecinează cu vestul Ucrainei şi găzduieşte permanent 1.500 de militari ruşi, precum şi un mare depozit de arme. Rusia a menţinut o prezenţă militară în Transnistria încă de la începutul anilor 1990.

Regiunea separatistă găzduieşte a­proxi­­­mativ jumătate de milion de lo­cuitori, dintre care majoritatea sunt vorbitori de limbă rusă.

Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în urma unui răz­boi de doi ani, în perioada 1990-1992, care a izbucnit în timpul prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Ruşii au intervenit în sprijinul Transnistriei, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Conflictul dintre guvernul moldovean şi separatişti s-a încheiat cu o încetare a focului în 1992 - dar de atunci aproximativ 1.500 de militari ruşi au rămas în Transnistria.

Analişti militari citaţi de CNN cred că Rusia intenţionează să se sprijine pe Transnistria pentru sprijin logistic şi să profite de poziţia sa strategică pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura oraşul-port Odesa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO