Eveniment

Reacţia mediului de business la proiectul de lege prin care modificările la Codul fiscal pot fi anunţate şi cu mai puţin de şase luni înainte de a intra în vigoare: România trebuie să rămână o economie atractivă cu sau fără deficit excesiv, iar ieşirea nu se poate face oricum doar cu măsuri luate pe repede înainte

 Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale Concordia

Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale Concordia

Autor: Cristina Bellu

22.09.2023, 10:40 94

Reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale, consideră un derapaj inacceptabil ca guvernul să abroge prin Ordonanţă de Urgenţă obligaţiile de predictibilitate şi stabilitate ale Codului fiscal şi solicită Parlamentului să respingă acest proiect.

Reacţia mediului de business vine la scurt timp după ce guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care modificările la Codul fiscal pot fi anunţate şi cu mai puţin de şase luni înainte de a intra în vigoare, în anumite condiţii, conform unui document publicat de Ministerul de Finanţe. Actuala lege prevede un termen de minimum şase luni pentru ca mediul de business să poată asimila modificările fiscale.

“Din punctul nostru de vedere este un derapaj inacceptabil ca Guvernul să abroge prin Ordonanţă de Urgenţă obligaţiile de predictibilitate şi stabilitate ale Codului Fiscal. Chiar Ministerul Justiţiei, în avizul care însoţeşte această Ordonanţă de Urgenţă la care mă refer, arată că ea este neconstituţională. Guvernul ne spune că acum, cu aceste măsuri fiscale, avem de a face cu o situaţie excepţională care nu se va mai repeta şi în acelaşi timp forţează Constituţia pentru a face posibilă permanentizarea unor astfel de excepţii. Solicităm Parlamentului să respingă acest proiect”, spune directorul Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.

În prezent, regula generală este că modificările la Codul fiscal trebuie să intre în vigoare la minimum şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

“Nu vom avea dezvoltarea economică şi investiţiile pe care ni le dorim într-un mediu în care totul este impredictibil şi orice plan de afaceri poate fi dat peste cap de o decizie intempestivă şi neanunţată a Guvernului. România trebuie să rămână o economie atractivă cu sau fără deficit excesiv, iar ieşirea nu se poate face oricum doar cu măsuri luate pe repede înainte”, adaugă Radu Burnete.

Potrivit noului proiect de lege, guvernul propune modificarea dispoziţiilor Codului fiscal în sensul flexibilizării condiţiilor actuale din Codul fiscal care restricţionează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României.

În acest sens, se propune introducerea unei excepţii de la regulile actuale prevăzute la art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situaţii extraordinare de deficit bugetar, să poată fi efectuate modificări sau completări. Proiectul de lege vine în contextul în care guvernul a publicat în aceeaşi zi un proiect de 82 de pagini de taxe noi şi creşteri de taxe, care ar urma să intre în vigoare fie odată cu publicarea legii în Monitorul Oficial, fie de la 1 ianuarie 2024. În aceste condiţii, termenul de şase luni prevăzut de actuala lege ar fi încălcat de către guvern, aşa că executivul schimbă legea

“Această Ordonanţă de Urgenţă ne face să credem că în ciuda asigurărilor pe care le-am primit că episodul de acum este singular, în realitate guvernanţii pregătesc terenul pentru momente viitoare similare, când nu îşi doresc să mai fie încurcaţi de puţinele prevederi ale Codului Fiscal care obligau, teoretic, politicienii să ofere o minimă predictibilitate de 6 luni de zile atunci când vine vorba de taxe şi impozite”, concluzionează Radu Burnete.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO