Eveniment

Reacţia pensiunii „Ferma Dacilor”, din Tohani, unde a avut loc tragedia din a doua zi de Crăciun: Au murit oameni pe care îi iubim cu tot sufletul

Reacţia pensiunii „Ferma Dacilor”, din Tohani, unde...

Autor: Laura Buciu

27.12.2023, 21:17 1782

Reprezentanţii pensiunii „Ferma Dacilor”, din Tohani, judeţul Prahova, unde a avut loc tragedia din a doua zi de Crăciun, în urma căreia au murit 7 oameni, au transmis, miercuri, un mesaj în care spun că „au murit oameni pe care îi iubim din tot sufletul”, una dintre victime fiind fiul patronului.

Într-un mesaj pe Facebook, reprezentanţii „Ferma Dacilor” spun că pensiunea a ars „de sus până jos”.

„Cu o durere de nedescris şi greu de dus, pentru care n-am fost pregătiţi în vreun fel în viaţa asta şi cu care nu ştim ce să facem sau cum să vedem vreo lumină, vă confirmăm că Ferma Dacilor, locul care ne-a fost şi ne este în continuare acasă, a ars. A ars de sus în jos. Nu ne ies calculele, ne dau cu virgulă explicaţiile, nu ştim, nu concepem. Aşteptăm cu nerăbdare investigaţiile autorităţilor pentru un răspuns şi din primul moment colaborăm cu ele pentru a-l găsi. Nu va aduce linişte inimilor noastre, dar măcar vom porni de undeva. Dincolo de articolele nesfârşite de la TV şi în online, trebuie să vă spunem că suntem altfel de oameni faţă de ce se spune. O singură dată dacă ne-aţi trecut pragul şi ne-aţi cunoscut, sigur nu v-a trecut indiferentă dragostea noastră faţă de oameni”, spun cei de la „Ferma Dacilor”.

Reprezentanţii pensiunii spun că aceasta a pornit ca o afacere de familie, că au promovat producătorii locali: „Am crescut animale, am lucrat pământul zi lumină şi am adunat pe toată lumea în jurul mesei noastre la final de zi. Am vrut, în primul rând, să oferim oamenilor din zonă o şansă la mai mult. N-am refuzat pe nimeni care a căutat un loc de muncă. Aveam sau nu nevoie, am găsit ceva de făcut. N-am refuzat niciun producător local care voia să-şi vândă produsele la noi. Indiferent că a venit cu 1kg de ceapă sau cu 10kg de cartofi, noi le-am luat cu speranţa că pentru fiecare va fi puţin mai bine. N-am conceput şi n-am concepe altceva decât omenia”.

Cei de al „Ferma Dacilor” nu neagă problemele cu legea din trecut şi spun că „familia noastră lumea are un trecut”, dar adaugă că „E un lucru minunat că unii oameni au reuşit să treacă prin viaţă mai demni decât noi” şi că „datorită acestor oameni ne-am dorit din toată inima şi am învăţat să fim mai buni”.

„Ani lungi şi grei stau mărturie faptului că am trăit altfel. Că ne iubim aproapele, că am stat în comunitate să ajutăm. Că fiecare zi ne-am aplecat capul şi am primit orice reproş cu umilinţă şi cu speranţa că vom fi iertaţi pentru păcatele tinereţii. Educaţia şi moralitatea unui om ţin în primul rând de şansă. Iar când şansa a venit, n-am ezitat nicio clipă. Ne-am îndreptat”, spun reprezentanţii pensiunii din Tohani.

Reprezentanţii „Fermei Dacilor” spun că în incendiul din a doua zi de Crăciun au murit oameni „pe care îi iubim din tot sufletul”, neputând să se spună că între ei au fost persoane care să se fi gândit că acel loc nu este unul sigur.

„Cu multă durere vă spunem că în acest incendiu au murit oameni pe care îi iubim cu tot sufletul. Ne-au fost apropiaţi, de suflet, au fost familia noastră. Cum îşi poate cineva imagina că un om îşi poate pune proprii copii în pericol? Cum ne-am putea gândi că nu am făcut zi de zi tot posibilul şi imposibilul ca Ferma să fie un loc sigur? Şi a fost un loc sigur. Au existat nenumărate momente în care locaţia noastră a fost plină până la refuz, în care, deşi ne bucuram că şi mai mulţi oameni vor să ne treacă pragul, a trebuit să refuzăm pentru a putea trata corect toţi oaspeţii prezenţi. De acest Crăciun, ne-am adunat familie şi puţini turişti cazaţi în căsuţele individuale. Am vrut să avem un Crăciun puţin mai personal, urmând să deschidem larg porţile pentru publicul larg de Anul Nou. În aceste momente avem nevoie de o rugăciune pentru a ne îngropa copiii şi prietenii apropiaţi. Oamenii noştri de zi de zi, copiii adoraţi din vieţile noastre nu mai urcă soarele pe cer pentru noi. Ne dor inimile cum nu ne-au mai durut, cum n-am ştiut vreodată că-i posibil”, mai spun cei de la „Ferma Dacilor”.

Între cele şapte persoane scoase carbonizate din pensiunea cuprinsă de incendiu este şi fiul proprietarului.

DNA redeschide dosarul de la ISUJ Prahova, care viza autorizaţia de la Ferma Dacilor, conform unor surse judiciare.

Dosarul DNA ar arăta că ISUJ Prahova ar fi dat în 2019 doar avertismente la Ferma Dacilor, în ciuda neregulilor. Dosarul de corupţie de la ISUJ Prahova a fost clasat pe 21 martie 2023 de către Secţia Militară a DNA, condusă la acea vreme de Liviu Lascu, adus pe funcţie de Crin Bologa.

Şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Prahova a fost schimbat din funcţie, după tragedia din Tohani, transmite Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). O echipă de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU a fost trimisă la Prahova, după tragedia în care au murit şapte persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO