Eveniment

Rectificare bugetară: Proiectul majorează pensiile cu 14%, faţă de 40%, cât era programat iniţial. Efortul bugetar este de 9 mld. lei

Rectificare bugetară: Proiectul majorează pensiile cu...

Autor: Răzvan Botea

14.08.2020, 10:41 4151

Finanţele au publicat astăzi proiectul de rectificare bugetară, care prevede majorarea punctului de pensie de la 1.265 de lei la 1.442 de lei. Cu toate că majorarea punctului de pensie prevăzută în proiect este mai mică decât intenţia iniţială de majorare cu 40%, presupune un efort bugetar de 8,75 mld. lei în 2020, adică circa 0,8% din PIB. Efortul buegtar iniţial pentru majorarea punctului de pensie cu 40% ar fi fost circa 25 mld. lei, potrivit actului normativ încă în vigoare.

Proiectul de rectificare bugetară mai arată că deficitul bugetar este prognozat să crească de la 6,7% din PIB, estimarea iniţială, la 8,6% din PIB. În primul proiect de buget pe 2020, Finanţele estimau un deficit bugetar de 3,6% din PIB. Astfel, noua prognoză a Finanţelor este cu cinci puncte procentuale din PIB peste ce era estimat în proiectul pe buget pe 2020.

Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor, a spus în cadrul prezentării proiectului de rectificare bugetară că veniturile la bugetul de stat au scăzut cu 31 mld. lei faţă de programarea iniţială, adică aproximativ 3% din PIB. În aceeaşi vreme, cheltuielile bugetului de stat din cauza crizei sanitare au crescut cu echivalentul a cca 2% din PIB. Astfel, potrivit ministrului Cîţu, cele cinci puncte procentuale din PIB care se adaugă la deficit vin exclusiv pe fondul crizei economice generate de pandemiei.

Guvernul şi-a construit noul buget pe o scădere economică de 3,8%, faţă de estimarea iniţială de scădere economică de 1,9%. Cu toate acestea, estimarea Guvernului rămâne optimistă în comparaţie cu prognozele instituţiilor internaţionale, care văd o scădere economică între 5 şi 6% din PIB pentru România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO