Eveniment

Reglementarea europeană care va da bătăi de cap companiilor din România: Directiva DAC6, care obligă avocaţii şi consultanţii să raporteze tranzacţiile transfrontaliere către ANAF

Reglementarea europeană care va da bătăi de cap...

Autor: Răzvan Botea

23.01.2020, 00:05 1340

Avocaţii de la firma de avocatură DLA Piper spun că proiectul de lege pentru armonizarea directivei europene DAC6 cu legislaţia românească nu este foarte clar în ceea ce priveşte definiţia inter­mediarului unei tranzacţii trans­fron­­taliere şi acest lucru poate crea pro­bleme, în contextul în care, conform directivei, intermediarul unei tranzacţii trans­frontaliere, tranzacţie care are ca scop un beneficiu fiscal, este obligat să raporteze tranzacţia către autoritatea fiscală.

„În Polonia intermediar poate fi orice persoană care a intrat în contact cu tranzacţia şi are cunoştinţe despre respectiva structură transfrontalieră. În legislaţia românească nu este foarte clar şi este important să fie pentru că există o amendă şi la nivelul intermediarului“, a spus în cadrul unui seminar Tudor Nedelea (foto stânga), partener al firmei de avocatură DLA Piper. DAC6 are ca scop crearea unui schimb de informaţii automat între autorităţile fiscale din statele membre ale Uniunii Europene. Directiva prevede, printre altele, obligaţia ca un „intermediar“, care poate fi avocat sau consultant în tranzacţie, să raporteze detaliile tranzacţiilor transfrontaliere care au ca scop un beneficiu fiscal.

„DAC6 este ultima directivă dintr-o suită de directive adresate implementării unui sistem de schimb automat de informaţii între autorităţile fiscale dintre statele membre. Dacă ANAF avea nevoie, dura foarte mult timp să primească de la autoritatea fiscală străină informaţiile respective. În varianta nouă aceste informaţii sunt puse într-o formă standardizată“, a mai spus Nedelea. Legea care transpune directiva europeană în legislaţia românească va intra în vigoare începând cu vara anului acesta, iar contribuabilii care sunt vizaţi trebui să raporteze toate tranzacţiile menţionate de lege din perioada iulie 2018 - august 2019.

În caz de neraportare, amenda pentru companie poate ajunge până la 100.000 de lei, iar pentru intermediarii care nu raportează tranzacţiile până la 30.000 de lei. Prin comparaţie, amenzile din Polonia merg până la 1,5 mil. euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO