Eveniment

Reguli noi pentru fondurile europene: PNRR-ul României va fi suplimentat cu 1,4 miliarde de euro în granturi pentru investiţii în energie. Doar 6 din 10 euro bani europeni alocaţi perioadei 2014-2020 au fost absorbiţi de România

Reguli noi pentru fondurile europene: PNRR-ul României...

Autor: Răzvan Botea

09.11.2022, 09:00 393

 Europarlamentarii români propun ca banii „pierduţi” din fondurile clasice să se întoarcă pentru investiţii în energie.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi suplimentat cu 1,4 mld. de euro pentru investiţii în energie, prin programul RepowerEu, au spus europarlamentarii români, în cadrul unei întâlniri cu presa din România la Bruxelles. Toate elementele din PNRR rămân valabile şi pentru acest program, dar unele reforme şi proiecte din energie ar putea fi modificate. Principalul scop al programului este reducerea depen­denţei de energia rusească.

„Şi la RePowerEu investiţiile trebuie finalizate până în iulie 2026, iar orice proiecte care nu sunt gata până atunci nu sunt eligibile. Am introdus în RepowerEu o abordare specială pentru regenerabile, stocare, interconectări”, a spus Dan Nica, europarlamentar PSD.

Banii practic vor fi distribuiţi prin acelaşi mecanism ca şi PNRR. Partea de investiţii şi reforme, care ţine de PNRR, poate fi modificată, însă numai în sensul modificărilor în zona de investiţii din energie. „Fiecare stat membru propune Comisiei Europene propriul mini-PNRR şi investiţiile pentru care vrea să aloce aceşti bani”, a spus Siegfried Mureşan, europar­lamentar ales pe listele PNL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO