Eveniment

Retailul isi revine, dar ramane sub recordul din 2006

Retailul isi revine, dar ramane sub recordul din 2006
03.08.2007, 20:24 15

Vanzarile din comertul cu amanuntul (retail) au crescut cu 16% in iunie, fata de iunie 2006, adica cel mai ridicat ritm de crestere din 2007, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).
Retailul incepe astfel sa-si revina, dupa incetinirea brusca de la inceputul anului, dar ramane sub ritmurile record de crestere consemnate anul trecut. Per total in primele sase luni, cresterea incasarilor din retail a fost de 9,6%, fata de primele sase luni din 2006. Spre comparatie, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 24%, adica de doua ori si jumatate mai repede.
In primul semestru al anului curent, vanzarile de bunuri nealimentare au crescut cu 10,2%, iar cele de bunuri alimentare, cu 9%. De asemenea, vanzarile de carburanti au crescut cu 63%, iar vanzarile de autovehicule, cu aproape 35%, conform acelorasi date ale INS. Cresterile reprezinta ritmuri reale, adica vanzari efective de marfuri, care nu iau in calcul si variatiile de preturi.
La inceputul acestui an, comertul cu amanuntul a suferit un soc postaderare, adica o incetinire brusca, pana la un ritm de 4,3% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada din 2006. Mai mult, in luna februarie a aparut chiar si prima scadere din retail din ultimii 4-5 ani.
Prabusirea retailului a avut efecte semnificative pentru economie si finantele publice: a provocat o usoara incetinire a cresterii economice (6% in primul trimestru, fata de 6,9% in T1 2006 si 6,5% prognoza pentru tot anul 2007) si o reducere a incasarilor bugetare.
Colectarile de TVA, care se bazeaza pe cresterea din retail, erau dupa primul trimestru cu peste 20% mai mici decat cele din T1 2006. Abia dupa primele sase luni acestea au revenit pe crestere, ritmul fiind insa de numai 2%.
Analistii au explicat reducerea din retail prin stocurile de bunuri acumulate de populatie in ultima parte a anului trecut, de teama unor eventuale majorari de preturi cauzate de integrarea in UE la 1 ianuarie 2007. Astfel, o buna parte din consumul populatiei s-a facut pe stoc in prima parte a anului, retailul revenind ulterior pe crestere, pe fondul reducerii acestor stocuri de bunuri de consum.
Chiar si in conditiile incetinirii bruste a retailului in prima parte a anului, marii comercianti internationali prezenti in Romania inca inregistreaza aici ritmuri mai inalte de crestere decat in alte state.
Francezii de la Carrefour, de exemplu, care opereaza in prezent cea mai mare retea de hipermarketuri de pe piata, dupa valoarea vanzarilor, au raportat in acest an cresteri ale incasarilor brute de 53% in primele trei luni, respectiv 27% pe al doilea trimestru, comparativ cu perioadele similare din 2006, ritm sustinut de cele doua inaugurari de anul trecut.
Situatia din retail este intr-o evidenta revenire dupa socul conjunctural din primul trimestru, care nu a schimbat foarte mult calculele marilor retaileri straini. De altfel, anul acesta se anunta cel mai dinamic an al retail-ului modern de bunuri de larg consum, cu aproximativ 170 de inaugurari de mari magazine. Din acest motiv, retailerii internationali vor fi anul acesta unii dintre cei mai activi jucatori pe piata fortei de munca. Retailerii internationali au anuntat ca recruteaza pana la finele anului peste 10.000 de persoane, pentru inaugurarile care vor duce numarul de magazine din comertul modern la peste 400 de unitati.

Plus 31,4% in constructii
Piata constructiilor a crescut cu 28,7% in luna iunie si cu 31,4% in primul semestru al acestui an, in termeni reali, a anuntat ieri Institutul National de Statistica. Astfel, constructiile se mentin fara probleme cel mai dinamic sector al economiei de anul acesta, cu un ritm care a depasit orice asteptari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO