Eveniment

Revolta fermierilor: Practica lăsării pământului pârloaga, o vreme, este de mii de ani, nu este inventată de Comisia Europeană

Revolta fermierilor: Practica lăsării pământului...

Autor: Iulian Anghel

01.02.2024, 14:56 6256

Fermierii europeni sunt supăraţi că Comisia Europeană le cere să lase 4% din terenurile fertile necultivate ca „pământul să se odihnească“. Dar practica lăsării pământului „să se odihnească“ are trei - patru mii de ani. Iată ce scrie Vechiul Testament (Levitic, capitolul 25).

Domnul a vorbit cu Moise pe muntele Sinai şi a zis: „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: «Când veţi intra în ţara pe care v-o dau, pământul să se odihnească, să ţină un Sabat în cinstea Domnului. Şase ani să-ţi semeni ogorul, şase ani să-ţi tai via şi să strângi roadele. Dar anul al şaptelea să fie un Sabat, o vreme de odihnă pentru pământ, un Sabat ţinut în cinstea Domnului: în anul acela să nu-ţi semeni ogorul şi să nu-ţi tai via. Să nu seceri ce va ieşi din grăunţele căzute de la seceriş şi să nu culegi strugurii din via ta netăiată: acesta să fie un an de odihnă pentru pă­mânt. Ceea ce va ieşi de la sine din pământ în timpul Sabatului, să vă slu­jească de hrană, ţie, robului şi roabei tale, celui tocmit de tine cu ziua şi străinului care locuieşte cu tine, vitelor tale şi fiarelor din ţara ta; tot venitul pământului să slujească de hrană»”.

Expresia „anul sabatic“ practicat de unii angajaţi cu bani, cu acordul angajatorului, vine din acest îndemn: lasă pământul să se odihnească şi odihneşte-te şi tu. Este un an în care călătoreşti (sigur, pe banii tăi, dacă-i ai), scrii o carte, faci ce vrei, dar nu mergi la job. În fond, Dumnezeu a făcut, spune cartea Genezei, lumea în şase zile şi într-a şaptea s-a odihnit. Aşa că şi pământul trebuie să se odihnească. Discuţia dintre Dumnezeu şi Moise, este, fireşte, legendă. Că oamenii de atunci au văzut că pămantul „trebuie să se odihnească” – iată cum observaţiile simple nasc religii complicare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO