Eveniment

Rezerva valutară a urcat aproape de vârful istoric. BNR are de plătit datorii de 2,5 mld. € luna aceasta

Rezerva valutară a urcat aproape de vârful istoric. BNR...

Autor: Ciprian Botea

03.11.2013, 21:00 1228

Emisiunea de eurobonduri de o jumătate de miliard de euro din a doua jumătate a lunii octombrie şi prima tranşă de 700 milioane de euro trasă din­tr-un împrumut contractat anul trecut de la Banca Mondială au urcat rezerva valutară a BNR la 34,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii tre­cute, aproape de recordul istoric din mar­tie 2012. Rezerva valutară fusese de 34,6 mi­liarde de euro în martie anul trecut, potrivit datelor BNR.

Intrările în rezervă au însumat 2,2 mi­liarde de euro pe parcursul lunii trecute, în timp ce ieşirile au fost de circa 700 de milioane de euro. Aceasta înseamnă că rezerva valutară a crescut cu circa 1,5 mi­liarde de euro în octombrie, fiind cea mai mare creştere lunară din septembrie 2012 încoace.

Analiştii anticipau acest avans semni­ficativ al rezervei valutare în condiţiile lipsei intervenţiilor BNR pe piaţa valutară în octombrie. „Creşterea este una notabilă, însă nu cred că va avea un impact în piaţă, întrucât intrările erau în mare măsură cunoscute“, a comentat Mihai Ţânţaru, economist la ING Bank.

Practic, rezerva valutară a BNR a crescut cu 2,4 miliarde de euro în lunile septembrie şi octombrie. Creşterea rezervei valutare a fost de 900 milioane de euro în luna septembrie şi a venit după o scădere de peste un miliard de euro în luna august. Şi în luna septembrie creşterea rezervei valutare a fost susţinută de un împrumut de pe piaţa externă al Ministerului Finanţelor.

De altfel, vârfurile atinse de rezerva valutară periodic în ultimii ani au fost legate de cele mai multe ori de împrumuturile de pe piaţa externă ale Ministerului Finanţelor.

Creşterea din ultimele luni a dus rezerva BNR la un nivel confortabil, mai ales în contextul în care luna aceasta plăţile scadente în contul datoriei publice deno­minate în valută se ridică la 2,5 miliarde de euro în noiembrie. Eurobonduri de 1,3 mi­liarde de euro ajung la scadenţă luna aceasta. BNR nu finanţează direct datoria publică, ci doar administrează împrumu­turile în valută ale statului şi se ocupă implicit de rambursarea acestora.

Rezerva de aur a BNR s-a menţinut în octombrie la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 3,25 miliarde de euro, în scădere uşoară faţă de nivelul de la sfârşitul lunii septembrie. Cea mai mare parte a rezervei valutare este plasată în titluri de stat ale unor ţări cu economii dezvoltate.

Sumele plasate în titluri de stat ale altor ţări au crescut la sfârşitul lunii august până la 115 miliarde de lei (25,8 mld. euro), un maxim al ultimului an, în timp ce soldul depozitelor deţinute la băncile centrale a ajuns la 26,5 miliarde de lei (5,7 mld. euro), potrivit datelor BNR. Sumele păstrate în depozite la băncile centrale au ajuns astfel la numai o treime din titlurile de stat, în condiţiile în care în urmă cu doi ani raportul era de unu la doi.

Investiţiile în titluri de stat au crescut în ultimul an, dar mişcarea consemnată nu reprezintă neapărat o schimbare a strategiei băncii centrale, ci mai degrabă o adaptare la condiţiile de piaţă.

Potrivit BNR, obiectivele administrării rezervei valutare sunt trei şi anume siguranţă, lichiditate şi obţinerea unor performanţe adecvate pieţei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO