Eveniment

România a făcut cel mai mare salt din Europa de Est în topul global al competitivităţii

România a urcat la capitolul infrastructură de pe locul 100 pe 85. Foto: Silviu Matei

România a urcat la capitolul infrastructură de pe locul 100 pe 85. Foto: Silviu Matei

Autor: Mădălina Bodârlău

04.09.2014, 00:03 459

România a înregistrat cea mai mare creştere dintre statele din Europa de Est în topul global al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial şi a urcat de pe locul 76 pe care îl ocupa în 2013 până pe poziţia 59 din 144 de ţări. Totuşi, raportul atrage atenţia că problemele care predomină în mediul de afaceri românesc sunt legate de regimul fiscal, care descurajează investiţiile, de capacitatea de a păstra oamenii bine pregătiţi în interiorul graniţelor, de calitatea drumurilor şi de intensitatea competiţiei locale.

Competitivitatea economică la care se referă clasamentul  este calculată în funcţie de instituţii, politici publice şi factori care influenţează nivelul de productivitate, printre care infrastructura, piaţa muncii, condiţiile macroeconomice, educaţia, sănătatea, eficien­ţa pieţelor, progresul tehno­logic şi gradul de dezvoltare al pieţelor financiare.

România a urcat puter­nic în top în ceea ce priveşte cadrul in­stituţional, de pe locul 114 în 2013 pe locul 88 anul acesta. De asemenea, la capitolul infrastructură a urcat de pe locul 100 pe 85 şi de pe poziţia 110 pe 90 în ce­ea ce priveşte piaţa muncii.

Când vine vorba de gra­dul de dezvoltare al pie­ţei finan­cia­re, ţara a înaintat cu opt poziţii. Indicatorii care ridică Ro­mânia pe o poziţie superioară în top sunt reprezentaţi de mediul ma­cro­economic, al 46-lea cel mai stabil din cele 144 de ţări eva­luate şi de progresul tehnologic situat pe locul 47, în timp ce problemele care predomină în mediul de afaceri românesc con­stau în  regimul fiscal care trage în jos investiţiile, capa­cita­tea de a păstra oameni bine pregătiţi în interiorul graniţelor, calitatea drumurilor şi intensitatea competiţiei locale.

România este aproape la fel de competitivă economic ca Brazilia (locul 57), Cipru (58), Ungaria (60), Mexic (61) şi Rwanda (62). Locul al doilea în topul ţărilor din Europa de Est care au înregistrat un avans puternic în topul competi­tivităţii este ocupat de Rusia, care a ajuns a 53-a cea mai competitivă ţară din lume după un avans de 11 poziţii, urmată de Cehia, care a sărit nouă poziţii, pe locul 37 şi Ucraina, care a înaintat cu opt poziţii, pe locul 76, fiind la fel de competitivă ca România anul trecut.

Ţările cu un avans modest de trei poziţii sunt Ungaria şi Bulgaria. România a devansat Slovenia (70) şi Ungaria (60) şi comparativ cu anul trecut s-a apropiat semnificativ de nivelul de competitivitate al Poloniei (43), Bulgariei (54) şi Rusiei (53). Competitivitatea are o tendinţă de creştere în Europa de Est, spre deosebire de ţările din zona euro, care sunt uşor mai puţin competitive faţă de anul trecut: Austria coboară de pe locul 16 global pe locul 21, Germania este devansată de SUA de pe locul 5 pe 4, Belgia coboară o poziţie pe locul 18, în timp ce Franţa, Italia şi Olanda sunt la fel de competitive ca anul trecut. Portugalia surprinde printr-un avans puternic de pe poziţia 51 pe poziţia 36. Cele mai competitive economii din lume sunt Elveţia, Singapore, SUA, Finlanda, Germania, Japonia, Hong Kong, Olanda, Marea Britanie şi Suedia, potrivit raportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO