Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 406 milioane euro în primul trimestru al anului, faţă de un deficit de 268 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.
Contul curent reflectă relaţia economiei României cu exteriorul, incluzând intrările şi ieşirile de bu-nuri şi servicii, veniturile şi transferurile curente (banii trimişi de românii care lucrează în străinătate şi fondurile europene).
Excedentul contului curent din perioada ianuarie-martie 2015 s-a produs pe fondul majorării excedentului balanţei veniturilor secundare cu 348 mil. euro, al reducerii deficitului înregistrat de balanţa veniturilor primare cu 347 mil. euro şi al majorării excedentului balanţei serviciilor cu 167 milioane euro faţă de perioada similară a anului trecut.
Excedentul de cont curent poate fi un semnal negativ pentru economie, în condiţiile în care arată îmbunătăţirea exporturilor, în condiţiile scăderii consumului şi a nivelului investiţiilor. Astfel, revenirea economiei este aşteptată să tempereze creşterea excedentului de cont curent. Economia a accelerat în primul trimestru al anului, PIB-ul urcând cu 4,3% faţă de primul trimestru din 2014, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de INS. Veştile bune din T1 au dus la reevaluarea pozitivă a prognozelor de creştere pe tot anul.
România a înregistrat excedent de cont curent în 2013 pentru prima dată din 1990, în timp ce înainte de izbucnirea crizei economice mondiale s-au înregistrat deficite de cont curent record, de peste 10% din PIB. Anul trecut deficitul de cont curent a fost de circa 1% din PIB.