Eveniment

România este prizoniera importurilor: deficitul comercial la patru luni, cel mai mare din ultimul deceniu

România este prizoniera importurilor: deficitul...

Autor: Răzvan Botea

11.06.2019, 00:07 1083

Deficitul comercial de bunuri al României pe primele patru luni ale acestui an au avut un avans de 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultând o balanţă comercială negativă de peste 5 mld. euro, cea mai mare din ultimii 10 ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Deteriorarea balanţei comerciale în primele patru luni ale acestui an se datorează mai puţin creşterii importurilor şi mai mult dinamicii creşterii exporturilor, care este mult mai redusă faţă de anul trecut, de doar 3,8%, faţă de avansul valorii exporturilor de 9,4% în perioada ianuarie-aprilie 2018.

„Statisticile arată continuarea tendinţei de intensificare a deficitului balanţei comerciale cu bunuri, expresie a deteriorării competitivităţii internaţionale, în contextul mixului relaxat şi prociclic de politici economice din România“, arată economiştii de la Banca Transilvania într-un comentariu pe baza cifrelor de la Statistică.

Pe partea de importuri de bunuri, România a realizat în primele patru luni ale acestui an o valoare totală a importurilor de 28,1 mld. euro, în creştere cu 8,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO