Eveniment

Romania sta prost la reformele din Agenda Lisabona

20.03.2006, 00:00 15

Romania se plaseaza pe locul 25 din 27 intr-un top realizat de firma britanica de cercetare Centre for European Reform (CER) privind stadiul in care se afla statele membre ale UE si tarile candidate in procesul de implementare a reformelor stabilite in cadrul Agendei Lisabona, transmite Reuters.

Reformele convenite prin Agenda Lisabona au rolul de a ajuta tarile UE in adoptarea unor politici sociale adecvate, avand in vedere imbatranirea fortei de munca si concurenta acerba a statelor asiatice.

Potrivit raportului CER, care va fi dat publicitatii luni, Romania se plaseaza inaintea Poloniei si Maltei, state care au aderat la UE in mai 2004, dar in urma Bulgariei, situata pe pozitia 24. Primul loc este ocupat de Danemarca, secondata de Suedia, fostul lider al clasamentului din 2004, in timp ce pe locul trei se afla Austria. "Topul confirma, inca o data, performanta tarilor nordice", a informat CER. Pozitiile urmatoare sunt ocu-pate, in ordine, de Marea Britanie, Olanda, Finlanda, Irlanda, Franta, Luxemburg, Germania, Slovenia, Cehia, Belgia, Cipru, Ungaria, Estonia, Grecia, Portugalia, Letonia, Lituania, Spania, Slovacia, Italia.

Agenda prevede un set de masuri care au drept scop cresterea performantelor economice ale UE, astfel incat acestea sa depaseasca Statele Unite, pana in 2010, prin crearea de locuri de munca, stimularea inovatiilor, a cercetarii si a dezvoltarii si liberalizarea in continuare a pietei europene interne. Reformele incluse in Agenda Lisabona au rolul de a stimula dezvoltarea si crearea de locuri de munca astfel incat Uniunea Europeana sa-si poata permite o politica sociala generoasa, in contextul fenomenului de imbatranire a populatiei si al concurentei globale. Dar progresele sunt abia la jumatate, afirma economistii si politicienii, in special din cauza faptului ca cheltuielile cu forta de munca se mentin ridicate, iar multe tari au manifestat rezistenta la deschiderea pietelor proprii si la dereglementarea economiilor. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO