Eveniment

Rusia ameninţă România şi Polonia: Dacă primiţi avioane ucrainene, sunteţi „cobeligeranţi”. Bugetul Ministerului Apărării Naţionale în 2022 este de 26 de miliarde de lei (5,3 miliarde de euro)

Rusia ameninţă România şi Polonia: Dacă primiţi...

Autor: Răzvan Botea

08.03.2022, 00:07 13366

♦ Cele mai mari 5 achiziţii militare aflate în desfăşurare însumează peste 5 miliarde de euro .

Rusia ameninţă România şi Polonia că, dacă găzduiesc avioane ucrainene de luptă, vor fi considerate state co-beligerante. Un avion de luptă ucrainean a fost „interceptat”  zilele trecute şi dirijat spre un aeroport militar din Bacău, în condiţii neclare.

Ce poate face România, un stat mic cu cheltuieli cu armata de 5 mld. euro, faţă de 65 de mld. de dolari anual, cheltuielile Rusiei cu armata? România este însă stat membru al Uniunii Europene şi NATO, iar numai America împreună cu UE au avut cheltuieli cu apărarea de 1.000 de miliarde de dolari (909 mld. euro) în 2020, faţă de cele 65 de mld. de dolari ale Rusiei.

Trezită în cel mai grav conflict armat de după Al Doilea Război Mondial, Europa a luat decizia să-şi crească bugetele de înarmare. Scandalul de care a auzit toată planeta dintre SUA sub mandatul lui Donald Trump şi Germania sub Angela Merkel era legat de faptul că Germania nu cheltuieşte 2% din PIB cu apărarea. Acum însă, cancelarul Olaf Scholz a anunţat un buget de apărare de 2% din PIB (76 de miliarde de euro din PIB-ul Germaniei de 3.800 mld. euro) şi un plan de înzestrare a armatei germane de 100 mld. euro.

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a României (MApN) este în 2022 de 26 de miliarde de lei, credite bugetare, arată datele despre buget de pe site-ului instituţiei. Din această sumă, cheltuielile de capital, adică investiţiile, înseamnă 8,6 miliarde de lei, adică peste 1,7 mld. de lei. Într-un răspuns transmis ZF, cele mai importante cinci achiziţii militare care se derulează în România în acest moment însumează 5 miliarde de euro.

Astfel, în cadrul programelor de achiziţii derulate în prezent de Direcţia Generală pentru Armamente a MApN, cele mai importante sunt: sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare MLRS - HIMARS (Multiple Launch Rocket System - High Mobility Artillery Rocket System); sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML); sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare HSAM (Patriot); transportoare blindate pentru trupe 8x8 Piranha 5 şi platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi.

Guvernul a mai anunţat achiziţia de avioane F-16 multirol, pentru înzestrarea for­ţelor aeriene cu trei escadrile a câte 16 a­vi­oane fiecare. În acest moment, Româ­nia dispune de câteva zeci de MiG-uri 21 (numărul este secret) şi 17 avioane F-16.

În total, bugetul MApN s-a triplat din 2012 încoace, de la 7,6 mld. lei  în 2012 la 26 de mld. de lei în 2022. Cu războiul la graniţă, România a decis să crească bugetul Apărării de la circa 2% din PIB, cât este acum, la  2,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO