Eveniment

S-a dat drumul la bani: Peste 1.200 de contracte de achiziţie publică, a căror valoare depăşeşte 3,6 miliarde de lei, au fost încheiate în 2020 de Compania de autostrăzi, iar primele 20 reprezintă 88% din total. Familia Umbrărescu şi-a adjudecat tot podiumul, fiind câştigătoarea celor mai mari trei contracte în sumă de 1,6 mld. lei

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.03.2021, 00:07 34939

Familia Umbrărescu şi-a adjudecat tot podiumul, fiind câştigătoarea celor mai mari trei contracte, prin intermediul a două firme – Spedition UMB şi Sa & Pe Construct.

Peste 1.200 de contracte de achiziţii publice cu valori cuprin­se între 1 leu şi 680 de milioane de lei a încheiat CNAIR (Com­pania Naţională de Adminis­trare a Infrastructurii Rutiere) în 2020, potrivit datelor furnizate de oficialii plat­for­mei Confidas.ro, la solicitarea ZF. Cu­mu­lat, valoarea acestor contracte depăşeşte 3,6 mi­li­arde de lei, ţinând cont că există şi circa 40 de contracte în cazul cărora nu este specificată valoarea. Doar primele 20 de con­tracte cumulează 3,2 miliarde de lei, adică 88% din valoarea celor peste 1.200 în total.

Familia Umbrărescu şi-a adjudecat tot podiumul, fiind câştigătoarea celor mai mare trei contracte, prin intermediul a două firme – Spedition UMB şi Sa & Pe Construct. Datele de la Confidas arată că Spedition UMB este controlată de Mirela Umbrărescu (89% din acţiuni), asociaţi fiind şi Dorinel Umbrărescu, Alexandru Teodor Umbrărescu şi Petru Răzvan Umbrărescu. Ultimii doi sunt şi cei care deţin Sa & Pe Construct, cu pachete egale de acţiuni.

„Perla coroanei” este contractul pentru proiectarea şi execuţia autostrăzii Braşov – Târgu-Mureş – Cluj – Oradea, unde Spedition UMB este responsabilă de câteva tronsoane.  Cealaltă companie a familiei Umbră­rescu a câştigat contractul pentru proiectarea şi execuţia tronsonului 3 din drumul expres Craiova-Piteşti (proiect în valoare de 670,7 mil. lei), dar şi pe cel pentru proiectarea şi execuţia autostrăzii de centură Bucureşti (în valoare de 312,6 mil. lei). În noiembrie 2020, Asociaţia Construim România spunea, într-o postare pe Facebook, că tronsonul din drumul expres Craiova-Piteşti de care se ocupă compania familiei Umbrărescu ajunsese la „un progres fizic de execuţie de 67% şi financiar de 32% pe cei aproape 40 de kilometri de drum expres”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO