Eveniment

Sărbătorile au venit mai devreme la BNR: inflaţia s-a redus mai repede decât se anticipa, până la 3,4% în noiembrie

Sărbătorile au venit mai devreme la BNR: inflaţia s-a...

Autor: Iulian Anghel

12.12.2018, 00:07 375

Datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică au însemnat o veste foarte bună pentru BNR. Inflaţia de 3,4% este la cel mai redus nivel din decembrie 2017 încoace, după ce în noiembrie preţurile de consum au scăzut faţă de octombrie cu 0,13%.

BNR se aştepta ca inflaţia să intre în ţintă în decembrie.

„Aşteptam ca acest lucru să se petreacă în decembrie, dar s-a petrecut în noiembrie. Aşteptăm ca şi în decembrie inflaţia să fie negativă, dar dacă va fi pozitivă aceasta va însemna plus 0,1, maximum 0,2%“, comentează Adrian Vasilescu, principalul consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Preţurile de consum au scăzut în noiembrie faţă de septembrie cu 0,13%, după ce preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,27%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,13%, în vreme ce la servicii inflaţia a fost pozitivă, plus 0,11%.

Economiştii se aşteptau la o inflaţie mai mare în noiembrie.

„Eroarea noastră de prognoză a apărut aproape exclusiv din preţurile volatile ale fructelor proaspete şi legumelor. Inflaţia alimentară a decelerat de la 3,7% în luna octombrie până la 2,9% pe fondul efectelor de bază mari. (...) Ne aşteptăm ca indicele preţurilor de consum să continue să scadă în următoarele luni, ajungând la un nivel de aproximativ 2,6% în luna mai 2019, presupunând că preţurile la petrol vor rămâne stabile“, au co­mentat economiştii de la ING Bank.

Economiştii de la UniCredit Bank văd o inflaţie anuală în acest an de 3,6% şi de 3,3% anul viitor, în vreme ce spe­cialiştii Băncii Transilvania pre­vi­zio­nează o inflaţie de 3% pentru 2019.

Faţă de octombrie, cele mai mari scăderi la mărfurile alimentare (33% din coşul de consum) s-au înregistrat în noiembrie la citrice (minus 10,7%), fructe şi conserve de fructe (minus 6%), legume şi conserve de legume (minus 1,8%), alte legume şi conserve de legume (minus 3,4%). Cel mai mult au crescut preţul la ouă (plus 3%), cartofi (plus 2,3%), pâine (plus 0,8%), carne de bovină (plus 0,46%), făină (plus 0,4%) şi brânză (plus 0,35%). În privinţa mărfurilor neali­men­tare (46% din coşul de consum) s-au ieftinit cu 0,1% energia termică şi deter­genţii, în vreme ce preţul com­bus­tibililor a scăzut cu 1,3%. Toate cele­lalte preţuri au crescut, dar cu sub 1%.

Faţă de decembrie 2017, pe total produse, s-au înregistrat creşteri puternice la gazele naturale (plus 16,6%), combustibili (plus 7,2%), transportul aerian (plus 13,1%) şi serviciile poştale (plus 21,5%). Scăderi au fost la ouă, cu un minus de 21,9%, fructe şi conserve de fructe, cu un minus de 8,1%, zahăr, cu un minus de 7,8%, şi citrice, minus 5,3%.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost, la 11 luni ale lui 2018, de 0,3%, la fel ca în primele zece luni: mărfurile nealimentare plus 0,4%; mărfurile alimentare plus 0,2% şi servicii plus 0,2%. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, această medie a fost de 0,3%, deoarece a fost de 0,3% atât pentru mărfurile alimentare, cât şi pentru cele nealimentare, iar pentru servicii a fost de 0%.

Inflaţia a intrat, prin urmare, în intervalul de variaţie al BNR de 2,5% plus/minus un punct procen­tual. Pentru decem­brie 2018, BNR a prog­nozat, în raportul asupra inflaţiei din octombrie, o rată anuală a inflaţiei de 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO