Eveniment

Sectoarele din business cu cea mai rapidă creştere: telecomul, restaurantele, construcţiile, pariurile, fabricarea de automobile şi IT-ul

Sectoarele din business cu cea mai rapidă creştere:...

Autor: Sorin Pâslaru

23.03.2017, 00:07 1658

Telecomul, restaurantele, cons­truc­ţiile, pariurile, fabricarea de automobile şi serviciile de IT sunt sectoarele cu cea mai ra­pi­dă creştere din economie, con­form celor mai recente date integrate pe sec­toare CAEN, valabile pentru 2015, arată analiza „Capitalul privat românesc“ pu­blicată de ZF cu sprijinul PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni.

Cea mai bună evoluţie din top 20 au avut-o telecomunicaţiile, care şi-au majorat cifra de afaceri cu 42%, până la 20 de mi­liarde de lei.  La sfârşitul anului 2015, în telecomunicaţii activau 1.964 de companii cu capital românesc şi 130 de companii cu capital străin, însă ponderea covârşitoare a businessului era în dreptul companiilor cu capital străin, de 86%.

Telecomunicaţiile angajează circa 41.000 de salariaţi, iar creşterea numărului de salariaţi cu 16% în aceeaşi perioadă arată efervescenţa acestui sector. Creşterea a fost determinată de companiile care investesc în România pentru soluţii de service furnizate la nivel global.

Pe locul al doilea în topul creşterilor cifrei de afaceri totale în 2015 se află sectorul de restaurante, cu 37%, până la 10,2 mld. lei. Explicaţia este fără îndoială creşterea con­sumului ca urmare a scăderii TVA la ali­mente, inclusiv la bere. Acesta este cel mai bun an al industriei de restaurante din 2008 încoace.

În sector activează 112.000 de salariaţi, al căror număr a crescut cu 10% în 2015 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Sectorul este dominat de firme româneşti, cu circa 17.500 de companii cu acţionariat privat românesc şi circa 950 de companii cu acţionariat stăin. Proporţia se păstrează şi la nivelul ponderii cifrei de afaceri a firmelor cu capital privat românesc, de 80% la 20%.

În topul creş­terilor mai sunt lucrările de construcţii. De altfel, toate sectoarele care ţin de construcţii – lucrări de geniu civil (CAEN 42), lucrări speciale de construcţii (CAEN 43) şi construcţii de clădiri (CAEN 41) sunt incluse în top 20 de creşteri în 2015.

Lucrările de geniu civil au crescut cu 29%, până la 19 miliarde de lei. Lucrările speciale de construcţii au crescut cu 23%, iar construcţiile de clădiri cu 15%.

Ca şi în cazul celorlalte sectoare, numărul de salariaţi nu a avut aceeaşi evoluţie. Astfel, construcţiile de clădiri, care utilizează 160.000 de salariaţi, au avut o creştere anuală de angajaţi de doar 3%, la fel ca şi lucrările speciale de construcţii, care utilizează 112.000 de salariaţi.

Lucrările de geniu civil şi-au majorat numărul de salariaţi cu 8%, până la 73.000 de oameni.

Nu este surprinzător că activităţile de jocuri de noroc şi pariuri au avut o creştere de 26% anul trecut. În acestă zonă lucrează circa 30.000 de angajaţi, în creştere cu 3% faţă de anul anterior.

Finanţările de la Uniunea Europeană au adus o creştere pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare de 24%.

Pe val sunt şi activităţile de servicii în tehnologia informaţiei şi cele de servicii IT, care au crescut cu 18%.

La rândul lor, seviciile private medicale au crescut cu 17%, cuprinse în CAEN 86 - activităţi referitoare la sănătatea umană.

În industrie, cea mai mare creştere a avut-o fabricarea de calculatoare, de 23%, urmată de fabricarea altor mijloace de transport cu o creştere de 18%, fabricarea hârtiei şi fabricarea produselor textile.

Prinde Top 20 la creşteri şi zona de tranzacţii imobiliare care angajează 43.000 de oameni, în creştere cu 13% faţă de anul anterior.

În sumă, ce se poate spune despre trendurile economiei în 2015 pe baza evoluţiilor sectoarelor CAEN? Creşte IT&C: telecomunicaţiile, difuzarea de programe, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor, servicii în tehnologia informaţiei şi servicii de suport.

Cresc construcţiile la toate categoriile şi imobiliarele. Cresc restaurantele şi jocurile de noroc. Cresc serviciile medicale private. Cresc activităţile de închirieri şi leasing şi businessul de intermedieri financiare.

Au scăzut în schimb extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale din cauza reducerii de fapt a preţurilor de pe pieţele internaţionale, şi agricultura din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Ca urmare a scăderii preţului la benzină şi industria de rafinare a avut de suferit, raporând o scădere de 29%.

Interesant este că în topul scăderilor se află şi agenţiile turistice, care au raportat o cifră de afaceri de 4,1 miliarde de lei, mai mică cu 4% faţă de anul anterior, în pofida faptului că businessul hotelurilor şi al altor facilităţi de cazare a crescut cu 13% în aceeaşi perioadă. Este posibil ca afacerile de intermediere în turism să cunoască o tendinţă de scădere, ca urmare a folosirii platformelor de internet precum booking.com care conectează direct clienţii de hoteluri din ţară sau străinătate. 

Stagnarea fabricării de mobilă şi a articolelor de îmbrăcăminte arată că producţia locală nu satisface cererea în creştere. De asemenea scade industria metalurgică, a patra ca importanţă în sectorul industrial.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24