Eveniment

Seful Comisiei de buget respinge criticile oficialilor BNR

15.06.2004, 00:00 16

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Viorel Stefan (PSD), a respins, ieri, acuzatiile privind amestecul Parlamentului in politica monetara, apreciind si ca ministrul integrarii ar fi fost dezinformat si a "luat de bune" afirmatiile reprezentantilor BNR.
Viorel Stefan sustine ca, prin amendamentele propuse la statutul BNR, controlul Curtii de Conturi va viza doar cheltuielile administrative ale bancii centrale.
"Sunt in total dezacord cu pozitia lui Adrian Vasilescu (n.r. consilierul guvernatorului BNR) si inca mai sper ca are o conotatie personala si nu reprezinta punctul de vedere oficial al Bancii Nationale, pentru ca, prin spusele dansului, s-au facut publice informatii neadevarate", a declarat senatorul PSD.
Potrivit lui Viorel Stefan, in declaratiile facute presei, Adrian Vasilescu si-a construit rationamentul plecand de la o premisa falsa, amendamentul privind controlul Curtii de Conturi, adoptat de Senat, facand trimitere doar la verificarea cheltuielilor proprii de functionare ale BNR.
"Dansul a dezvoltat o teorie foarte exacta si corecta, dar care tintea cheltuielile efectuate de BNR in sustinerea politicii monetare si, de aici, s-a ajuns la afirmatii deosebit de grave, precum atentat la siguranta nationala, periclitarea integrarii in Europa si tot felul de concluzii false, care au plecat de la o premisa falsa", a continuat seful comisiei senatoriale, subliniind ca toate deciziile legate de sustinerea politicii monetare sunt "apanajul  exclusiv" al bancii centrale.
Senatorul social-democrat a precizat ca a studiat legislatia din mai multe tari europene si a constatat ca peste tot exista ideea de verificare a cheltuielilor administrative.
Intrebat despre faptul ca si ministrul integrarii, Alexandru Farcas, a criticat proiectul de lege, in forma adoptata de Senat, senatorul PSD a apreciat ca ministrul nu este un specialist in politica bancara sau in politici financiare, ci are un rol "foarte dificil si delicat" ca sa supervizeze tot ce se intampla legat de adoptarea legislatiei.
Senatorul PSD si-a exprimat speranta ca ministrul integrarii isi va revizui punctul de vedere, daca a luat nota intre timp de explicatiile senatorilor, pentru ca nu exista "nici un pericol si nici o contradictie intre directivele si practicile europene" si legea iesita din Senat. 
Stefan Viorel a tinut sa precizeze, totodata, ca reprezentantii BNR au fost invitati la sedinta Senatului, in cadrul careia s-a discutat proiectul de lege in cauza, insa nu au participat.
Senatul a adoptat, saptamana trecuta, un proiect de lege privind statutul BNR, care cuprindea cateva modificari fata de forma aprobata de Executiv. Acestea prevedeau ca bugetul de venituri si chelutieli al bancii centrale sa fie aprobat de Parlament, iar Curtea de Conturi sa verifice "operatiunile desfasurate de BNR care influenteaza resursele financiare ale statului si sectorului public, inclusiv executia bugetului de venituri si cheltuieli". Ministrul Integrarii a declarat ca amendamentele adoptate de Senat la proiectul de lege privind statutul BNR nu corespund cu prevederile legislatiei europene si trebuie eliminate din textul final al actului normativ. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO