• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Eveniment

Şirul de cutremure nu dă semne că se domoleşte, dar experţii cred că ce a fost greu a trecut

Şirul de cutremure nu dă semne că se domoleşte, dar experţii cred că ce a fost greu a trecut

AFP/Mediafax Foto

Autor: Tudor Neacsu

06.10.2013, 19:44 108

La două săptămâni de când în satul gălăţean Izvoarele au început să apară cutremure repetate, specialiştii şi autorităţile nu au oferit, deocamdată, o explicaţie clară a cauzelor care duc la producerea unor astfel de fenomene, iar localnicii sunt tot mai panicaţi şi nu au încredere în autorităţi. Nu există încă explicaţii pentru acest fenomen, iar experţii nu au putut face o legătură între seria de cutremure ce se produc de mai bine de două săptămâni la Galaţi şi cele două cutremure de ieri produse în zona Vrancei – cel mai important dintre ele având o intensitate de 5,5 grade pe scara Richter, fiind resimţit în majoritatea loca­li­tă­ţilor aflate dincoace de Carpaţi.

La câteva ore după cutremurul petrecut în zorii zilei de ieri în Vrancea şi resimţit în Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei a anunţat că el nu a produs pagube. Un coman­da­ment al Primăriei Generale care a reunit toate structurile ce furnizează utilităţi polula­ţiei s-a întrunit pentru că, cel puţin pentru Bu­cu­reşti, problema este una foarte sen­sibilă - un nu­măr de 190 de clădiri din Ca­pitală sunt consi­derate pericol public în caz de cutremur, po­tri­vit ultimei actualizări a listei imobilelor înca­drate în clasa I de risc seismic, prin care au fost adăugate şi cele care au spaţii publice cu su­pra­faţă mai mare de 50 mp. Ieri dimineaţă, la apr­o­ximativ o oră după cutremurul din Vran­cea, un nou cutremur s-a produs în Galaţi având magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter.

Dacă în cazul cutremurelor din Vrancea nu există dubiu asupra naturii lor – sunt de ori­gine tectonică - cel puţin în cazul cutremurelor din Galaţi, din zona comunei Izvoarele, spe­cialiştii care monitorizează de două săptămâni evenimentul destul de neobişnuit încep să-şi formuleze o opinie. Ele nu ar avea de a face cu exploatările de gaze din zonă şi nici cu ploile catastrofale din ultimele săptămâni, fiind, la rându-le, de natură tectonică.

„La Izvoarele, există o propagare şi un efect de amplificare local. De asta se simt foarte bine, ca urmare a geologiei acest efect de amplificare face ca un cutremur să fie simţit mai puternic aici decât spre Slobozia, de exemplu. Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice să mai dureze. Este vorba de zile“, afirmă experţii prezenţi la faţa locului. „Cauzele producerii acestor cutremure sunt naturale. Există un stres puternic în scoarţă, astfel că plăcile tectonice se împing unele în altele şi are loc ruperea“, a declarat un expert aflat în zona Izvoarele pentru cerce­ta­rea fenomenului.

La întrebarea unor localnici din zonă dacă seismele au legătură cu exploatarea petrolieră din zonă, acesta a spus că este luată în calcul şi această ipoteză, dar că din datele de până acum nu poate fi considerată o cauză.

Expertul seismolog a mai spus că ultimul cutre­mur de 5,5 grade pe scara Richter, înre­gistrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, ar putea avea o influenţă în ceea ce priveşte descărcarea din energia acumulată în zona Izvoarele, lucru care „ar ajuta la liniştirea activităţii seismice“.

Potrivit expertului, este puţin probabil ca în perioada următoare să mai apară cutremure de peste 4 grade. „Ce a fost greu a trecut“, a spus acesta.

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: