Eveniment

Soluţia Guvernului în scandalul ajutorului de minimis: Finanţarea maximă scade la 100.000 de euro, toate proiectele sunt analizate

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Cosmin Vaideanu

19.09.2013, 21:34 17

Guvernul a găsit soluţia pentru rezolvarea scandalului legat de schema de ajutor de stat pentru IMM-uri, prin reducerea plafonului maxim de finanţare la jumătate, de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, potrivit unui anunţ făcut ieri de Maria Grapini, ministru pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism.

La finele lunii trecute, peste 50.000 de potenţiali beneficiari ai schemei de minimis (ajutor de stat cu valoare redusă - n.red.) au încercat să obţină o finanţare de până la 200.000 de euro după ce Ministerul de Finanţe a lansat o sesiune de înscrieri online, iar aprobarea proiectelor s-a făcut după principiul „primul venit, primul servit“. În doar 5 minute însă, bugetul de 500 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro) s-a epuizat, site-ul ministerului s-a blocat, iar mii de antreprenori au fost nemulţumiţi de faptul că nu şi-au putut înscrie proiectul. Ca urmare a unor acuze de fraudă informatică şi a nemulţumirilor, ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu a anulat procedura.

Ieri, ministrul Maria Grapini a spus că, potrivit modificărilor, înscrierea va dura zece zile şi vor fi acordate punctaje fiecărui proiect în funcţie de anumite criterii şi nu va mai funcţiona criteriul primul venit, primul servit, ca la sesiunea de înregistrare online a IMM-urilor de la sfârşitul lunii august, care a dus la blocarea site-ului. Grapini a făcut aceste declaraţii în cadrul unui eveniment organizat la Mamaia.

Decizia prin care va scădea de la 200.000 de euro la 100.000 de euro a fost luată în urma consultării cu patronatele pentru ca sumele să ajungă la cât mai multe firme. De asemenea, a fost scoasă obligativitatea ca firmele să păstreze un anumit număr de locuri de muncă, în schimb IMM-urile urmând să primească un punctaj mai mare în funcţie de numărul celor pe care îi angajează.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO