Eveniment

Statul combate munca la negru prin cutii poştale pentru sesizări anonime

07.11.2010, 23:56 39

Guvernul va începe combaterea muncii la negru prin amplasarea îninspectoratele de muncă a unor cutii poştale în care "persoaneleinteresate" să depună informaţii fără să îşi decline identitatea,prin obligarea angajatorilor de a încheia contracte individuale şiprin creşterea numărului de firme controlate.

Planul de acţiuni a fost inclus într-un document aplicabilpentru perioada 2010-2012, aprobat recent de Guvern, care va aveaun buget de 1,4 milioane de lei (330.000 de euro). Astfel, pe lângăacele cutii poştale vor exista şi controale de fond şi controaletip "campanii" în sectoarele de activitate cu incidenţă mare înutilizarea muncii nedeclarate, precum şi controale încrucişate, pebaza unor protocoale de colaborare cu alte instituţii "de linie" şi"cu practici noi de control" şi controale interjudeţene.

"Inspecţia Muncii are intenţia de a încheia un protocol decooperare cu partenerii sociali, protocol care va avea ca obiectivinformarea reciprocă cu privire la cazurile de muncă nedeclarată",se arată în document.

Guvernul consideră că eficienţa activităţii de controldesfăşurate în vederea identificării angajatorilor care folosescmunca nedeclarată trebuie să se reflecte în creşterea numărului decontracte individuale de muncă înregistrate şi, implicit, încreşterea contribuţiilor la sistemele de asigurare socială.

Cauzele identificate ca generatoare de situaţii de muncănedeclarată sunt, printre altele, nivelul ridicat atât alimpozitelor, cât şi al contribuţiilor, mentalitatea unor angajatoricare vizează prin toate mijloacele posibila maximizare aprofiturilor, precum şi mentalitatea angajaţilor care caută să îşisuplimenteze veniturile, aflate de cele mai multe ori la limitasubzistenţei, legislaţia deficitară în ceea ce priveşte încadrareaîn muncă a unor categorii specifice (ca în cazul zilierilorfolosiţi cu precădere în activităţi agricole şi sezoniere).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO