Eveniment

Străinii cer randamente mai mari la obligaţiunile locale

 Străinii cer randamente mai mari la obligaţiunile locale
19.09.2010, 23:53 17

AgenŢia internaţională de ştiri Reuters a reluat la sfârşitulsăptămânii trecute subiectul randamentelor la titlurile de statromâneşti, afirmând că Trezoreria ar putea avea probleme cuacoperirea deficitului bugetar în ultimul trimestru din 2010 dacăva menţine plafonul de 7% pe an.
Reuters şi Bloomberg, o altă agenţie de ştiri cu acoperire globală,scriu periodic încă din vară pe tema plafonării randamentului latitlurile de stat româneşti, citând aceeaşi analişti care afirmă cădobânzile plătite de stat vor creşte inevitabil, mai devreme saumai târziu. Totuşi, Finanţele au reuşit să vândă joia trecutăobligaţiuni cu maturitate de şapte ani în valoare de 200 demilioane de lei (47 mil. euro) la un randament mediu de 7,1% pe an,similar cu cel de la precedenta licitaţie cu astfel detitluri.

"Licitaţia de joia trecută a fost cea mai reuşită din ultimele douăluni, procentul de alocare urcând la 67%, însă cu toate acesteasumele atrase au fost foarte mici. Băncile ezită în continuare săcumpere titluri de stat la plafonul impus de 7% pe an", spuneNicolae Covrig, analist la Raiffeisen Bank.
Scadenţa de şapte ani - cea mai lungă pe care statul emite înprezent titluri - este şi singura pentru care randamentul acceptattrece uşor de 7%. Şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizatrecent că acceptarea unor randamente mai mari la titlurile de statar putea deschide calea spre o spirală ascendentă adobânzilor.
Statul a atras doar o parte din sumele propuse la licitaţiile dinultimele luni şi a anulat chiar unele emisiuni, în condiţiile încare încearcă să convingă investitorii să accepte randamente maimici. Având confortul lichidităţilor primite de la FMI şi UniuneaEuropeană, Finanţele pot adopta astfel o strategie mai dură denegociere.

Investitorii au solicitat randamente tot mai mari în ultimele luni,argumentând că există incertitudini cu privire la succesulmăsurilor de austeritate adoptate de Guvern, argument respins deautorităţi, care spun că tocmai planul de ajustare fiscală va forţaîn cele din urmă reducerea randamentelor.
Totodată, Ministerul de Finanţe argumentează că piaţa secundară areo lichiditate prea scăzută pentru a putea reprezenta un indicatorreal al costurilor de împrumut.
Reuters sugera într-un alt articol publicat în iunie că statulromân va pierde lupta pentru limitarea costurilor de împrumut,riscând să fie nevoit să plătească mai mulţi bani dacă nu acceptădiscount-urile impuse acum de aceştia la cumpărarea deobligaţiuni.


Cerere mare de titluri de stat înregiune

Polonia a reuşit să plaseze săptămâna trecută obligaţiuni pe zeceani în valoare de 3 miliarde de zloţi (echivalentul a 760 demilioane de euro), în timp ce ofertele de cumpărare înainte deinvestitori au totalizat 8,9 miliarde de zloţi, un maxim alultimilor 11 ani. Randamentul pentru obligaţiunile poloneze pe zeceani este de 5,45% pe an, în timp ce dobânda-cheie a BănciiNaţionale a Poloniei este de 3,5% pe an. În Ungaria, randamentul laobligaţiunile pe zece ani este de 6,73% pe an, în timp cedobânda-cheie a băncii centrale este de 5,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO