Eveniment

Top 2009: 3. Memoriul unui an de criza. Ce a insemnat 2009 pentru Romania

23.12.2009, 23:36 86

Un astfel de declin in-seamna somaj ridicat, firme desfiintate,productie mica la nivel national, consum privat in scadere siinvestitii straine putine.
Sectorul constructiilor, ca si componenta din PIB, a scazut cu 19%anul acesta, serviciile cu 5%, industria cu 4%, iar agricultura cucirca 2%, potrivit cifrelor revizuite de Comisia Nationala dePrognoza.
Exporturile, sustinute in proportie de 90% de industrie, s-au reduscu peste 20% anul acesta, in timp ce importurile s-au contractat simai puternic, cu peste 36%, ca urmare a ajustarii consumuluiprivat. Consumul individual efectiv al gospodariilor s-a restranscu 11,5% anul acesta, ceea ce arata ca romanii au redus numarul sivaloarea bonurilor de cumparaturi in 2009, dupa ani la rand in careau crescut.
Investitiile straine au scazut la jumatate anul acesta, de la 9miliarde de euro la 4,5-5 miliarde de euro, atat pe fondulpierderii credibilitatii si a atractivitatii pe plan extern aRomaniei, cat si al resurselor limitate ale investitorilorstraini.
Cele mai rentabile investitii sunt in vreme de criza, din moment cepreturile activelor scad considerabil, spun cei care au avut cum sacontinue planurile lor de investire. Aproape 5 miliarde de euro"inseamna totusi ceva", mai spun si analistii.

Caderea economica, nebanuita de nimeni
Incepand de la presedintele Traian Basescu, care a recunoscut caabia in decembrie 2008 s-a convins ca Romania va fi atinsa de crizaglobala, pana la manageri sau cercetatori in macroeconomie - nimeninu s-a gandit la o scadere economica de 7% anul acesta decatinainte cu sase-opt luni ca ea sa fie materializata. Si daca lainceputul anului unii oameni de afaceri sau manageri de top seasteptau la ce este mai rau pentru anul 2009, promisiunile unuiplan anti-criza functional rapid si o coalitie puternica laguvernare le-au dat sperante.
In vara insa, era deja evident ca planul anti-criza nu functioneazasi, mai mult, coalitia puternica urma sa se destrame. Toamna avenit cu scandaluri si campanii politice, in niciun caz cu masuriconcrete de relansare economica. Tot mediul de afaceri asteptaalegerea unui presedinte si formarea unui Guvern.
Pentru 2010, concluzia e clara, sub rezerva altor surprize, precumo revenire economica in forma de "W" (adica dupa o oarecareredresare economica, sa vina iar o cadere): la fel de rau ca 2009.Sau altfel spus, "o crestere economica de 1,3%".
Motoarele de redresare economica ar putea fi industria, exporturile- daca revenirea economiilor tarilor partenere va deveni ocertitudine, cresterea usoara a consumului populatiei. Crestereaconsumului pe care mizeaza specialistii in revenirea economicaintra in contradictie cu o rata a somajului ridicata. Desioficialii mizeaza pe o scadere a ratei somajului inregistrat de la7,8% la 7,3 anul viitor, in general rata somajului continua sacreasca si dupa reluarea cresterii economice.
Romania nu va relua ritmurile de crestere economica de peste 5%decat dupa 2014, arata prognoza oficiala pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO