Eveniment

Top 2009: 4. Disponibilizarile au adus 250.000 de someri

23.12.2009, 23:34 27

Cresterea numarului de someri a fost una din consecintele cu celmai puternic impact asupra economiei in acest an. Cei peste 250.000de oameni care au ramas fara un loc de munca in 2009 si care nu aumai reusit sa se reangajeze au avut dificultati in plata ratelor labanci si au cheltuit mai putin, ceea ce a contribuit la scadereaconsumului.
Rata somajului a ajuns la 7,5% in noiembrie, iar numarul somerilora ajuns la 680.000, potrivit datelor de la Agentia Nationala pentruOcuparea Fortei de Munca (ANOFM). Somajul a ajuns astfel la maximulultimilor cinci ani si jumatate in aceasta toamna. Media primelor11 luni arata o rata a somajului de 5,6%, cu aproape doua puncteprocentuale peste media anului trecut.
Rata somajului din Capitala s-a mentinut in ultimul an in zona deconfort de 1,7 - 1,8%, in conditiile in care la nivel nationalnumarul somerilor aproape s-a dublat.
Cea mai mare parte a oamenilor care au fost afectati dedisponibilizarile masive din companii nu si-au mai gasit un nou locde munca, in conditiile in care piata a intrat in stand-by in 2009.Firmele au blocat angajarile, au taiat salariile si au cautatmodalitati de reducere a costurilor. Analistii apreciaza ca iesireadin criza a Romaniei se va produce in momentul in care companiilevor reincepe sa creeze noi locuri de munca. Este posibil castatisticile sa arate un numar de peste 700.000 de someriinregistrati la finalul lui decembrie la nivelul intregii tari, inconditiile in care multi angajatori si-au anuntat anterior intentiade a face noi disponibilizari.
Tot mai multe voci au anuntat in ultimele luni ca numarul somerilorva trece de un milion de persoane anul viitor, insa cifrele siprognozele arata mai optimist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO