Eveniment

UE a aprobat un ajutor de 50 mld. euro pentru Ucraina, inclusiv cu votul Ungariei

Klaus Ionannis (stânga) şi Viktor Orban, la Consiliul UE, 1 februarie 2024

Klaus Ionannis (stânga) şi Viktor Orban, la Consiliul UE, 1 februarie 2024

Autor: Iulian Anghel

02.02.2024, 00:05 384

Ungaria nu s-a mai opus ajutorului acordat de UE Ucrainei (o parte granturi, o alta împrumuturi) de 50 de miliarde de euro până în 2027. Banii sunt, în principal, destinaţi susţinerii economiei – plata pensiilor a salariilor.

Ungaria nu a putut face faţă presiunilor – era singura ţară din UE care se opunea ajutorului pentru Ucraina din motive extrem de ciudate. După cum a scris, zilele trecute, Financial Times, pur şi simplu Comisia Europeană i-ar fi tăiat finanţarea Ungariei şi i-ar fi sugrumat, astfel, economia şi aşa fragilă. Aşa că Viktor Orban, liderul Ungariei, nu ar mai fi avut ce face şi, în ciuda tuturor declaraţiilor din trecut, a cedat şi a votat alături de ceilalţi 26 de membri ai UE pentru acordarea ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Când Ungaria s-a opus, anul trecut, începerii negocierilor pentru aderarea la UE a Ucrainei, a avut o compensaţie: i-au fost deblocate 10 miliarde de euro din cele 30 de miliarde de euro ce i se cuvin drept fonduri de la UE. Cum banii nu au fost transferaţi până la summitul de ieri al Consiliului European, şi aceşti 10 miliarde de euro ar fi putut fi blocaţi. Aşa că Ungaria, care urăşte Ucraina, a fost cu mâinile legate. A trebuit să accepte sprijinul pentru Ucraina, chiar dacă în acest război este de partea Rusiei – o judecată ciudată, dacă privim istoria.

Aşa că Ucraina va primi fonduri pentru supravieţuire. Este important să le primească şi România are un interes deosebit ca Ucraina să reziste. Luminiţa Odobescu, ministrul de externe al României, a spus, recent, că, dacă ruşii ajung la graniţele României, atunci ei vor fi cei care vor controla traficul pe Dunăre.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO