Eveniment

Universitatile scot someri pe banda rulanta: unu din cinci absolventi de facultate nu-si gaseste job

Universitatile scot someri pe banda rulanta: unu din cinci absolventi de facultate nu-si gaseste job
25.05.2010, 00:00 636

Anul trecut, din cei 40.200 de someri cu studii superioare carenu au avut un loc de munca, mai bine de jumatate (21.600) erausomeri nou intrati in evidentele agentiei, adica proaspetiabsolventi de facultate.

Inca de la sfarsitul lui 2008, majoritatea companiilor de pepiata locala au inceput sa faca restructurari si sa blochezebugetele pentru recrutare, pentru a-si putea tine afacerile pelinia de plutire, operand reduceri masive de costuri.

O mare parte din absolventii de facultate nu a reusit sa seangajeze, pentru ca firmele care au mai facut angajari anul trecutau avut o plaja mai mare de candidati, cu experienta, careproveneau din randurile celor 300.000 de angajati concediati anultrecut din companiile private.

"Nu am reusit sa ma angajez dupa ce am terminat facultatea si amdecis sa depun actele ca sa castig niste bani ca somer. In plus,aveam nevoie de un venit care sa-mi asigure cheltuielile desupravietuire in Bucuresti", spune Ovidiu, 24 de ani, absolvent alFacultatii de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii deStiinte Agronomice si Medicina Veterinara. Ovidiu este din Deva,iar momentan locuieste in caminul facultatii, pentru ca intre timps-a inscris la un program de masterat.

Indemnizatia de somaj pentru absolventii de facultate este de300 de lei pe luna si se acorda pentru o perioada de pana la noualuni. Rata somajului in randul absolventilor de facultate a crescutconstant in ultimii cinci ani, ajungand de la 3,8% la 6,4% lafinele lunii februarie a acestui an, numarul somerilor cu studiisuperioare fiind de peste 48.000 in prezent, de aproape trei orimai mare fata de 2006.

Pe de alta parte, absolventii de facultati particulare seangajeaza mai greu decat cei din facultatile de stat, deoareceuniversitatile private si-au pierdut din credibilitate in fataangajatorului odata cu scandalul in care a fost implicatauniversitatea particulara Spiru Haret, legat de numarul mare dediplome emise si legalitatea acestora.

In cadrul acestei institutii invata peste 300.000 de studenti,in timp ce in celelalte 32 de universitati private acreditate dintara exista in total aproximativ 400.000 de studenti. Inuniversitatile de stat invata aproximativ 500.000 de studenti.

"O parte din activitatile din programul de masuri active pe careil derulam in cadrul agentiei o reprezinta relatia cu tinerii.Mergem in licee si universitati, inainte sa se dea examenele debacalaureat sau licenta, si ii informam pe tineri despre drepturilepe care le au sau ii indrumam spre joburile pe care ni le-auanuntat angajatorii", sustine Silviu Bian, presedintele ANOFM.

In acest an, aproximativ 110.000 de studenti la cursurile delicenta, masterat sau doctorat isi vor finaliza studiile, numarulabsolventilor de studii superioare fiind mai scazut pentru ca numai exista doua generatii de absolventi (cu studii de trei si depatru ani pentru licenta, cum a fost in ultimii doi ani), ca urmarea incheierii Conventiei de la Bologna. "Aproximativ 90.000 dinabsolventii de studii superioare de anul trecut provin din cadruluniversitatilor de stat, iar restul de la privat", explica IonCiuca, directorul general al Directiei de Finantare pentruInvatamant Universitar din cadrul Ministerului Educatiei.

In Romania exista 49 de universitati de stat, sapte scolimilitare, 32 de universitati particulare acreditate, 21 deuniversitati private cu autorizatie provizorie de functionare sidoua aflate in curs de acreditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO