Eveniment

Ursula von der Layen reacţionează după ce ruşii au întrerupt livrarile de gaze către state membre UE: este un instrument de santaj, Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere, am instituit planul de urgenţă

Ursula von der Layen reacţionează după ce ruşii au...

Autor: Petru Mazilu

27.04.2022, 14:00 314

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că încearcă să „şantajeze" blocul comunitar cu gazele, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria. 

„Anunţul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne şantaja cu gaze. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Ne pregătim răspunsul coordonat al UE. Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate ", a scris von der Leyen pe Twitter.

Într-o declaraţie separată, von der Leyen a declarat că este în curs de desfăşurare o întâlnire în cadrul căreia se va stabili ce răspuns va da UE, anunţă CNN.

Miercuri, Gazprom a oprit livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria după ce ambele ţări au refuzat să plătească în ruble. Luna trecută, Rusia a avertizat ţările „neprietenoase" că vor trebui să plătească gazul în moneda rusă începând cu 1 aprilie, în caz contrar riscând să li se întrerupă furnizarea.

UE plănuieşte să reducă anul acesta consumul de gaze naturale ruseşti, pregătindu-se pentru o ruptură completă cu cel mai mare furnizor de energie al său. Însă Europa ar avea dificultăţi în a supravieţui mult timp fără gazul rusesc, iar găsirea unor surse alternative reprezintă o provocare uriaşă, susţin specialiştii.

Vedeţi mai jos declaraţia completă: 


,, Anunţul Gazprom privind oprirea unilaterală a livrării de gaze către clienţi din Europa reprezintă încă o încercare a Rusiei de a utiliza gazul ca instrument de şantaj.

Acest lucru este nejustificat şi inacceptabil. Şi demonstrează încă o dată faptul că Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere.

Acest scenariu nu ne-a luat prin surprindere. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre.
Am depus eforturi pentru a asigura livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE.

Statele membre au instituit planuri de urgenţă exact pentru un astfel de scenariu şi am colaborat cu acestea într-un spirit de coordonare şi solidaritate.

În prezent are loc o reuniune a grupului de coordonare în domeniul gazelor.
Compilăm răspunsul nostru coordonat, la nivelul UE.

De asemenea, vom continua să colaborăm cu parteneri internaţionali pentru a asigura fluxuri alternative.

Voi continua să fac demersuri, împreună cu lideri europeni şi mondiali, pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa.

Îi asigur pe europeni că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate de această nouă provocare. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO