Eveniment

"Va fi nevoie de case in continuare"

"Va fi nevoie de case in continuare"

Willy van Riet, CFO al grupului Wienerberger

20.01.2009, 18:52 17

Vom face restructurari pe unele piete din regiune unde avem fabrici, vom reduce costurile fixe si vom ajusta capacitatile de productie in functie de cerere, afirma Willy van Riet, CFO al grupului Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi de pe piata locala.

"Exista riscul unei scaderi semnificative a cererii. Volumele deja sunt in declin. Cel mai mult ne afecteaza incertitudinea, pentru ca in asemenea conditii, in care oamenii nu mai au siguranta slujbelor si a veniturilor, e greu sa se angajeze la investitii in constructii si ezita", a spus el.
Van Riet spune ca primul raspuns al Wienerberger la aceasta conjunctura va fi "regruparea productiei in unitatile cele mai eficiente". Pe de alta parte, el afirma ca grupul isi poate permite sa lucreze si pe stoc. "Caramizile nu sunt perisabile si trebuie sa fim pregatiti pentru momentul cand piata isi va reveni. Lumea nu se va sfarsi in cativa ani si va fi nevoie de case in continuare."
El spune ca in Romania se construieste o casa noua la mia de locuitori fata de trei in Polonia. De asemenea, afirma ca a sesizat o cerere mai mare pentru produse de calitate, chiar daca sunt mai scumpe.
Circa 40% din cifra de afaceri si 60% din profitul Wienerberger vin de pe pietele din Europa Centrala si de Est. "Europa Centrala si de Est nu este o singura piata. Aici sunt mai multe piete in faze de dezvoltare diferite. Vedem efecte ale crizei, proiectele mari sunt in impas, insa situatia nu se compara cu cea din Marea Britanie, de exemplu".
Van Riet sustine ca pietele anglo-saxone sunt conduse de abordari speculative de revanzare succesiva a constructiilor pentru castig, in timp ce in Europa Centrala si de Est originea cererii pe piata materialelor de constructii este diferita. "Aici multe case sunt construite de cei care vor si locui in ele pe baza veniturilor pe care le au si, eventual, cu ajutor din credit. Aceasta constituie pentru noi o sursa de cerere de baza care rezista, pentru ca vine dintr-o nevoie de baza - nevoia de casa."
Grupul nu are in vedere achizitii si nici vanzari de active. "Ne vom concentra pe conservarea bilantului."
Cat priveste deprecierea leului, van Riet spune ca ar putea afecta contul de profit si pierderi al companiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO