Eveniment

VINARIUM - Paharul cu visuri: Avem şansa noastră!

 VINARIUM - Paharul cu visuri: Avem şansa noastră!

Autor: Catalin Paduraru

16.06.2023, 15:33 203

În România, chiar dacă cu întârziere, se întâmplă multe lucruri bune. Iniţiativa privată e cu mult înaintea oricărui plan centralizat.

Mai nou, un accident isoric, tragic dar şi dizruptiv, ne arată noi umbre şi noi lumini.

                                                      ------------------------------

Subiectul comunicării de faţă este, însă, mai larg decât scanarea „la rece” a ceea ce se întâmplă în Est.

Aş putea spune că, de fapt, e o prezentare către sceptici (şi o scrisoare de mulţumire către entuziaşti) referitoare la cât de mult bine colectiv a adus însăilarea unui tipar modern al vitiviniculturii româneşti. Vin, cultură, enoturism. Într-o cronologie dată pe „repede-înainte” toţi cei care am susţinut idei care păreau din sfera ştiinţifico-fantasticului acum 30 de ani avem la ce să privim şi, la finalul filmului de amintiri, avem de ce să fim mândri.

Eu, Cătălin Păduraru, am părăsit comerţul în urmă cu 13 ani, după ce am jalonat cu asiduitate toate câmpurile licite şi civilizate ale domeniului.

Chiar sub formă de S.R.L., am condus întâia „şcoală” de vinuri racordată internaţional, atotcuprinzătoare şi „la zi”.

Printre „primul” şi „prima” s-au strecurat şi... „prea devreme” sau „prea complicat” („aşa ceva nu s-a mai făcut / nu se poate”). La un loc, cele de mai sus, înseamnă „baza”, „temelia”.

Eliberarea de limitele impuse comerţului cu vin de la acea vreme (între aberaţii legislative şi o încadrare ambiguă în mentalul colectiv) a lăsat loc unei mici echipe valoroase în a recrea International Wine Contest Bucharest (din 2011), ducându-l în scurt timp la nivel de influenţă europeană, pe un nou filon de identitate (rebranding): VINARIUM.

Rămâne gratitudinea pentru iniţiativa Prof. Valeriu V. Cotea de a fi readus, în 2003, licenţa OIV în România şi pentru implicarea Prof. Dan Boboc în reluarea organizării, în 2011, după un an de pauză.

Dar Concursul este doar un capitol.

S-au scris şi s-au tradus cărţi despre vin. Au fost organizate cursuri, simpozioane, conferinţe, degustări, s-au scris mii de articole, au fost produse emisiuni TV, podcasturi, contabilizăm zeci de intervenţii radio, cercetare ştiinţifică, invenţii, comunicări publice, interpelări persuasive ale demnitarilor, conceptualizări pentru oenoturism, circuite dedicate, asocieri zonale, proiecţii pentru instituţii ale vinului (v. Muzeul Naţional al Viei si Vinului).

E drept, nu toate sunt astăzi la potenţialul maxim. Sunt şi deviaţii sau chiar renunţări. Cu toate acestea, a început să se înţeleagă pe toate palierele societăţii româneşti că vinul este o resursă.

VINARIUM – Institutul Vinului asta îşi propune: să atragă atenţia, să ofere argumente, să prezinte anticipativ oportunităţi.

Vedem ca imperativă iniţierea unui protocol interministerial care să poată face vinul un „favorit” al României, susţinut din mai multe direcţii guvernamentale.

În acest fel, o ediţie aniversară a VINARIUM, aşa cum a fost cea din anul 2023, ar fi mult mai bine pusă în valoare şi pe plan intern şi pe plan internaţional, de această dată in folosul rebranding-ului naţional. Şi, cum spuneam la începutul articolului, să încercăm să gândim bine ceea ce facem. Acum - când vremurile sunt tulburi, atunci – când pacea se va fi instalat în această regiune a lumii. À propos: ştiaţi că toate vinurile din Ucraina au fost înscrise în concurs fără taxe, ca susţinere pe care am acordat-o vecinilor noştri?

Pentru că am vorbit de VINARIUM 2023 iată câteva date:

VINARIUM 2023 s-a desfăşurat la Hotel PRAHOVA PLAZA, Ploieşti, în Regiunea vitivinicolă Dealu Mare.

 
  • Au fost înscrise 1311 probe din 23 de ţări: Africa de Sud, Argentina, Australia, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Chile, Cipru, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, India, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, Republica Moldova, România, Serbia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria
  • Au înscris probe 250 operatori (producători, importatori, negocianţi, reprezentanţi ai producătorilor)
  • Au fost introduse în concurs vinuri linistite, vinuri efervescente şi distilate pe baza de struguri şi vin
  • 40,58% din totalul probelor inscrise au fost din afara României – ţara organizatoare.
  • S-au jurizat:
  • 1230 vinuri liniştite
  • 70 vinuri efervescente
  • 11 spirtoase
  • Numărul total al judecătorilor a fost 41 (21 străini şi 20 români), provenind din 16 ţări: Bulgaria, Canada, Cipru, Elveţia, Estonia, Georgia, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, România, Spania.

Jurizarea s-a desfăşurat cu 7 comisii a câte 5 judecatori / comisie. Fiecare comisie a fost condusă de câte un Preşedinte. https://www.iwcb.ro/juriu-2023/

Observatorii oficiali, prezenţi la Ploieşti, au fost:

  • Mr. Real WOLFE, Canada, Preşedinte VINOFED
  • Mr. Roberto GAUDIO, Italia, Observator OIV
  • Mrs. Anne Wies van OOSTEN, Olanda, Observator FIJEV

 

  • Media consensuală a fiecărei probe a fost calculată ca medie aritmetică a notelor date de toţi judecătorii, după eliminarea notelor extreme (nota cea mai mică şi nota cea mai mare au fost eliminate).
  • VINARIUM 2023 a adoptat noul sistem de notare elaborat de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului. Noutatea constă în ridicarea pragurilor de acordare a medaliilor.

Astfel, au fost acordate 419 medalii în noul sistem de notare OIV:

  • 11 Mari Medalii de Aur (punctaj 93-100)
  • 286 Medalii de Aur (punctaj 89-92,9)
  • 122 Medalii de Argint (85-88,9)

 

Deşi punctajul minim pentru Medalia de Argint, conform Regulamentului OIV, este de 85 de puncte, datorită restricţiei conform careia doar 30% din probele intrate în concurs pot obţine o distincţie, ultima medie pentru Medalia de Argint a fost 88,00.

Cele 11 Mari Medalii de Aur au fost obţinute de crame din Azerbaidjan, Italia, Moldova, Romania şi Ucraina. Vă invităm să le vizualizaţi aici.

Au acordat Premii Speciale:

Organizaţiile Internaţionale VINOFED, FIJEV

Partenerul Principal CORTEVA

Partenerii TEHNO ART INOX, TRIAGO, LAMOTHE-ABIET

Lista completă a vinurilor medaliate aici. VINARIUM – În semn de preţuire.

Parteneri VINARIUM 2023

CORTEVATRIAGOLAMOTHE-ABIETTEHNO ART INOXFAN COURIERSMURFIT KAPPADABACCOAQUA CARPATICAIPPUCREATIVE IMPACTCONSTANTIN PHOTOGRAPHYMASTER GRAPHIC MEDIAGASTROTECH/STOLZLEWINEBOOKTOYOTA PLOIEŞTIVINUL.ROREVISTA FERMIERULUI

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO