Eveniment

Vladescu: Guvernul ar trebui sa dea garantii de inca 10 mld. euro pentru a urni economia

Vladescu: Guvernul ar trebui sa dea garantii de inca 10 mld. euro pentru a urni economia

Sebastian Vladescu, fost ministru al finantelor: Am putea sa cautam sprijin printre membrii UE, avand in vedere ca mari companii ar avea de castigat daca Romania ar adopta un astfel de plan de investitii.

08.09.2009, 19:25 14

Guvernul ar trebui sa aiba curajul sa-si asume un deficitbugetar chiar si de 15% din PIB pentru care sa se bata si cu FMI,si cu Comisia Europeana, demonstrand ca este necesar pentruredresarea economiei, sustine Sebastian Vladescu, fost ministru alfinantelor.

"Cu riscul ca BNR sa spuna «iar bate campii Vladescu», nu vadniciun semn imbucurator in economie si nu cred ca este solida nicipresupusa evolutie pozitiva din anumite economii europene. Avemnevoie ca bugetul sa-si poata lua angajamente suplimentare de panala 10 mld. euro, prin care statul sa sustina intr-adevar reluareacreditarii si sa poata da drumul in sfarsit unor investitiiputernice in infrastructura."

El afirma ca aceasta nu inseamna ca Ministerul Finantelor artrebui sa stranga efectiv 10 mld. euro, ci doar sa-si asumeobligatii intr-un asemenea cuantum. "Tine doar de tehnicabugetara."

Vladescu spune ca antreprenorii romani au ajuns sa faca marieforturi pentru a-si tine afacerile in viata si pentru a nu pierdeoameni, aduc si bani de-acasa, dar nu se pot baza pe niciun sprijindin partea statului.

"Reducerea dobanzilor la credite este o dorinta greu deindeplinit atat timp cat costurile cu provizioanele tot cresc sinici macar companiile nu mai cred in planurile de afaceri cu carese duc la banca, neputand face estimari de piata pe mai mult dedoua saptamani. Trebuie sa depasim discursurile de tipul «bancilesunt rele, au dobanzi mari si nu vor sa-si asume riscul», iarstatul sa vina sa aduca elementul de incredere care lipseste inrelatia dintre banci si companii."

Fostul ministru considera ca programul "Prima casa" in formacare a fost aprobat de Guvern are un defect major din cauza ca seadreseaza locuintelor vechi. "Nu are nicio legatura cu industriaconstructiilor, asa cum ar fi trebuit."

Vladescu ar da in administrare catre EximBank o schema degarantare a creditelor de 1-1,5 mld. euro pentru IMM-uri si o altade inca un miliard de euro pentru companiile mari.

"Ar putea fi acordate garantii pentru credite pe 18-24 de luni.Astfel ar fi salvate locuri de munca prin care ar fi mentinut unanumit nivel al consumului si ar fi asigurate venituri la buget.Pentru a sustine economia care duce lipsa de sange cred ca meritaasumat si riscul ca, la extrem, pana la 40% din creditelerespective sa devina neperformante - ar insemna un miliard de euroin doi ani."

Pentru a ajuta cu adevarat industria constructiilor, Vladescu arfolosi inca 1,5 mld. euro sub forma de limita de garantare care safie alocata administratiilor locale si care la randul lor sa otranslateze antreprenorilor, pe baza unor preturi maximale devanzare pe metru patrat pentru locuintele construite.

"Ce ramane nevandut ramane in proprietatea administratiilorlocale. Nu cred ca este un risc dramatic, chiar daca s-ar vindedoar o treime din locuintele astfel construite."

In fine, alte 6 miliarde de euro ar putea sustine cu adevarat unprogram de investitii masive in infrastructura, de la spitale lasosele.

"Repartizam cate 200 de kilometri de autostrada francezilor,germanilor, italienilor s.a.m.d., le dam garantii de stat, iar eise ocupa sa aduca finantarea. Primul care termina primeste si unproiect de drum rapid", schiteaza planul Vladescu.

El admite ca factorul politic are un rol determinant in astfelde decizii si astfel explica de ce nu s-a facut nimic de acest gencat timp a fost ministru al finantelor in guvernul Tariceanu.

"Din punct de vedere politic nu a existat decizie clara, binedirectionata si asumata."

Vladescu afirma ca inainte de a fi suspectat de coruptie,aparatul de stat sufera de incompetenta, el fiind un ministru alfinantelor caruia la sfarsitul anului i se restituiau banii alocatipentru investitii.

"Suntem in primul rand incompetenti la nivel guvernamental,inainte de a fi hoti. Speriati si incapabili sa luam decizii. Dacate temi, cauti acoperire birocratica si nu mai faci nimic", spunefostul ministru de finante

Desigur, un asemenea plan de majorare a deficitului bugetar s-arizbi de analiza FMI.

"Inainte de toate, Romania nu a fost capabila sa puna pe masa unplan economie propriu cand FMI a venit la inceputul anului cupropriile idei. Sigur ca am risca sa pierdem transele 3 si 4 dinimprumut, insa mai intai am putea incerca sa explicam, sa ne batempentru un program si sa aratam ca avem nevoie de el."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO