Eveniment

ZF Live. Marius Ştefan, preşedinte RBL: Nu cerem scăderi de taxe sau ajutor, ci vrem să ştim care sunt regulile jocului. Trebuie să avem o strategie fiscală pe termen mediu şi lung

ZF Live. Marius Ştefan, preşedinte RBL:  Nu cerem...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

01.08.2023, 11:49 294

Marius Ştefan, preşedintele Romanian Business Leaders (RBL), spune că mediul de afaceri are nevoie de stabilitate şi predictibilitate fiscală, de o strategie fiscală pe termen mediu şi lung, iar statul să se uite mai multe către gestionarea cheltuielilor bugetare.

„Nu cerem scăderi de taxe sau ajutor, ci vrem să ştim care sunt regulile jocului. Vrem să fim competitivi ca ţară în UE şi în multe domenii suntem, dar am vrea să ştim care sunt regulile, strategie, să ne desfăşurăm activitatea, să facem investiţii etc. Ceea ce cred că o să se întâmple pentru că la anul vor fi alegeri. Anul acesta vor fi schimbări, anul viitor va fi unul liniştit, iar 2025 iar un an tulburat”, a spus Marius Ştefan în cadrul emisiuni de business ZF Live. Declaraţiile antreprenorului, care este şi acţionar al Autonom Group, lider pe piaţa de închirieri de maşini, vin în contextul în care în ultimele săptămâni s-au vehiculat în spaţiul public mai multe măsuri pe care Guvernul urmează să le ia pentru a acoperi deficitul bugetar. Printre acestea se numără şi majorări de TVA pentru anumite categorii de produse care beneficiază de cotă redusă sau de anularea unor facilităţi de care beneficiază anumite sectoare. Toate aceste informaţii au ajuns la urechile managerilor şi antreprenorilor „pe surse”, iar schimbările care se vor întâmpla într-un timp foarte scurt vor pune presiune pe mediul de afaceri.

„Am vrea să vedem o echitabilitate, o bună guvernare, care nu înseamnă doar creşteri de taxe, ci şi o bună gestionare a cheltuielilor. Ne-am uitat pe ponderea salariilor în bugetul statului şi am descoperit că România are cea mai mare pondere din UE, adică 33,8% din veniturile încasate la buget în 2021 (ultimele date) erau cheltuieli salariale, în timp ce media EU este de 22,4%”, a mai spus Marius Ştefan, care reprezintă o organizaţie cu aproape 500 de membri. Membrii RBL cred că sistemul de taxare ar trebui să fie echitabil pentru toată lumea, să nu existe scutiri permanente de taxe pentru anumite sectoare. „Înţelegem necesitatea unor scutiri pentru a impulsiona anumite sectoare, dar nu trebuie să fie transformate în scutiri permanente. Vrem tratament la fel pentru toţi contribuabilii”, subliniază Marius Ştefan. În plus el face apel la simplificarea taxării şi la predictibilitate, astfel că măcar într-un exerciţiu bugetar să se menţină de exemplu un anumit nivel al TVA. În plus, el spune că Guvernul ar trebui să se uite mai atent la cheltuielile bugetare şi să se concentreze pe absorbţia fondurilor din PNRR.

„Trebuie să continuăm să accesăm banii din PNRR, sunt bani mulţi, care nu suplinesc o posibilă  taxare posibilă a statului român”.

Cât despre cum arată anul pentru mediul de business, Marius Ştefan spune că după ce în 2022 inflaţia a ajutat creşterea businessului şi a adus venituri record la bugetul de stat, 2023 va fi un an cu presiune pe profituri, presiune care se va vedea mai departe în nivelul investiţional.

„Anul acesta vedem o încetinire a retailului, o scădere a consumului, dar şi o îngrijorare mai mare la nivelul populaţiei. Se vede în bugetul personal şi al companiilor impactul creşterii dobânzilor. De asemenea, vedem o încetinire a activităţii economice, dar nu este o rată mare a insolvenţelor, acestea sunt încă la un nivel relativ scăzut. Dar este o perioadă complicată, sunt mulţi şi-au făcut o reajustare a bugetelor pentru a doua parte a anului”, a explicat Marius Ştefan, care mai spune că în aceste perioade în care predictibilitatea lipseşte companiile preferă să amâne investiţiile. Însă, din punct de vedere al RBL, nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte o eventuală criză.

Expl foto: Marius Ştefan, preşedinte Romanian Business Leaders

Anul acesta vedem o încetinire a retailului, o scădere a consumului, dar şi o îngrijorare mai mare la nivelul populaţiei. Se vede în bugetul personal şi al companiilor impactul creşterii dobânzilor. Este o perioadă complicată, sunt mulţi şi-au făcut o reajustare a bugetelor pentru a doua parte a anului”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO