Finanţe personale

Cum pot profita micii investitori de creşterea companiilor din pieţele emergente?

Cum pot profita micii investitori de creşterea companiilor din pieţele emergente?

Autor: Roxana Pricop

03.05.2011, 18:33 691

Brazilia, Rusia, India şi Chinasunt pieţele emergente de la care analiştii se aşteaptă săsuprapeformeze pieţelor mature din Europa de Vest şi să devinăprincipalii contributori la creşterea economiei mondiale înurmătorii ani.

Performanţele acestor economii şiale companiilor locale sunt greu accesibile micilor investitori dinRomânia, însă fondurile specializate în investiţii internaţionalepot aduce pieţele emergente la îndemâna românilor cu ceva apetit larisc şi cu disponibilităţi de investiţii de câteva mii deeuro.

"Companiile active în pieţeleemergente sunt atractive din perspectiva faptului că prezintăbilanţuri contabile solide şi productivitate ridicată. Acestea vorbeneficia de fluxurile ridicate de capital care vor intra în acestepieţe, dar şi de faptul că guvernele locale sunt mai puţinîndatorate. Riscurile asociate acestor pieţe sunt instabilitateapolitică şi inflaţia ridicată", susţine Florin Dolea, directorulgeneral al societăţii de administrare a investiţii Pioneer AssetManagement, cu active administrate local de 9 mil. euro.

Brazilia şi China, printre celemai fierbinţi pieţele emergente ale momentului, au luat întreagalume prin surprindere raportând rate de creştere economică de 7,5%şi de 10,7% în 2010, iar companiile locale sunt în căutare decapital pentru a-şi finanţa creşterile, astfel că se împrumută prinemisiuni de obligaţiuni.

"Randamentele în euro oferite deobligaţiunile emise de companiile din pieţele emergente se situeazăîn prezent la un nivel de 7-8% pe an", explică Dolea.

Cum accesul la o emisiune deobligaţiuni emisă de o companie chineză este imposibil pentru uninvestitor de rând din România, pe piaţa locală au apărut fondurilede investiţii internaţionale care oferă investitorilorposibilitatea de a lua parte la performanţele şi de a finanţacompanii aflate la celălalt căpăt al lumii.

Cel mai recent fond de acest tipeste fondul închis de investiţii Pioneer Fund-Emerging MarketsCorporate Bond 2016, care investeşte în obligaţiuni emise decompaniile din Brazilia, Rusia, Kazahstan, Argentina şiMexic.

Oferta de subscriere la fondul deinvestiţii se va derula în toate ţările unde este prezent grupulUniCredit, acţionarul grupului de investiţii Pioneer Investments.Investitorii români pot cumpăra unităţi la fondul PioneerFund-Emerging Markets Corporate Bond 2016 în perioada 25 aprilie-6iunie de la unităţile UniCredit Ţiriac Bank. Fondul va avea omaturitate de cinci ani şi îşi propune să plătească investitorilorun dividend-ţintă anual de 4,5% în euro. La fiecare două săptămâni,fondul se va deschide pentru răscumpărări.

"Portofoliul fondului va cuprinde70-80 de obligaţiuni care ar urma să aibă un rating mediu BB.Dintre acestea, 25% vor proveni din pieţe investment grade, iarrestul de 75% din pieţe din clasa non-investment grade", spuneDolea.

e piaţa românească suntdistribuite şi alte fonduri care investesc în obligaţiuni emise decompaniile din ţările emergemte. Printre acestea se numără ESPABond Danubia, administrat de societatea austriacă Erste-Sparinvestşi vândut pe piaţa locală de BCR, care investeşte în obligaţiunileemise de companiile din Rusia, Serbia, Turcia şi Kazahstan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24