Fonduri UE

Stelian Fuia: Ministerul Agriculturii va absorbi 1 mld. euro din fonduri europene în T1

Stelian Fuia: Ministerul Agriculturii va absorbi 1 mld. euro din fonduri europene în T1

Autor: Liviu Iancu - Mediafax

14.03.2012, 11:22 307

Ministerul Agriculturii va absorbi în primul trimestru un miliard de euro din fonduri europene şi are ca ţintă pentru acest an atragerea a 2,5 miliarde de euro, a declarat miercuri, la un seminar, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

"Ministerul Agriculturii şi-a propus o ţintă foarte agresivă pentru absorbţia fondurilor europene. Vorbim de 2,5 miliarde de euro, o sumă care reprezintă 40% din cei 6 miliarde de euro pe care Guvernul şi-a propus să îi absoarbă în acest an", a spus Fuia.

El a mai spus că dacă Ministerul Agriculturii nu va absorbi 2,5 miliarde euro nici obiectivul Executivului nu va putea fi atins.

Stelian Fuia apreciază că scrisorile de confort pentru atragerea de fonduri europene se obţin prea uşor şi chiar sunt unele bănci care vând aceste documente agricultorilor, iar Ministerul Agriculturii nu va mai accepta scrisori de confort din partea tuturor instituţiilor de credit.

"Nu are rost să ne minţim. Am crezut că ajutăm proiectele europene dacă cerem o scrisoare de confort prin care proiectul să meargă la bancă, să fie evaluat din punct de vedere bancar şi să ştim dacă este bancabil. La ora actuală scrisorile de confort se obţin foarte uşor", a spus Fuia.

El a adăugat că în multe cazuri, după ce proiectul este evaluat, declarat eligibil şi finanţat, acceptat pentru fonduri europene, banca spune că nu mai este bancabil.

"Sunt bănci care, şi o spun responsabil, la ora actuală vând aceste scrisori de confort. E o afacere. Vom schimba această regulă şi vom lucra cu băncile serioase şi care, într-adevăr se implică în finanţarea proiectelor europene. Nu vom mai accepta de acum încolo scrisori de confort de la orice bancă", a afirmat ministrul.

Fuia a mai spus că nu orice bancă va mai avea acces la acordarea de credite pentru subvenţiile agricultorilor dacă nu se implică şi în finanţarea proiectelor europene.

Printr-o scrisoare de confort, un creditor îşi exprimă intenţia de a pune la dispoziţia companiei fondurile necesare susţinerii proiectului, cu condiţia acceptării acestuia de către autoritatea de management responsabilă cu gestionarea finanţărilor europene.

Din 2011 prezentarea scrisorii de confort la depunerea proiectelor pentru cofinanţare din fonduri UE este obligatorie în cazul în care cofinanţarea privată a cheltuielilor eligibile este de minim 100.000 euro.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a decis anul trecut să nu mai accepte scrisorile de confort emise de instituţiile financiare nebancare la cofinanţarea proiectelor de accesare a fondurilor europene, întrucât aceste firme nu prezintă suficientă încredere în analizarea clienţilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat marţi că miniştrii şi şefii de autorităţi de management care nu vor lua măsuri în perioada imediat următoare pentru a accelera ritmul de absorbţie a fondurilor UE şi a elimina problemele din acest proces vor fi demişi.

El a arătat că la şedinţa comitetului interministerial pentru fonduri UE au fost constatate o serie de elemente care "perturbă" procesul de absorbţie, precum viteza lentă de procesare a cererilor de rambursare şi incapacitate managerială în multe situaţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că nu exclude o eventuală candidatură la următoarele alegeri prezidenţiale a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, cu susţinerea PDL, însă acesta trebuie mai întâi să reuşească la conducerea Guvernului, principalul criteriu în acest sens fiind absorţia a şase miliarde de euro de la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO