IMM

Cătălin Suliman, Partener Filip & Company: Inspecţiile inopinate ale Consiliului Concurenţei. Ce acţiuni imediate sunt recomandate?

Cătălin Suliman, Partener Filip & Company: Inspecţiile...
11.06.2019, 12:29 287

Consiliul Concurenţei a efectuat, în anul 2018, 15 inspecţii inopinate, ce au vizat peste 50 de locaţii şi sedii ale unor societăţi investigate. Desfăşurarea de inspecţii inopinate este o practică constantă în ultimii ani, fiind cel mai eficient instrument al autorităţii de concurenţă în colectarea de informaţii şi documente în cadrul unor investigaţii ce privesc încălcarea regulilor de concurenţă.

Inspecţiile au fost folosite de către Consiliul Concurenţei atât în investigaţii care au privit societăţi multinaţionale, cât şi societăţile de dimensiuni mici, cu o poziţie redusă pe piaţă.

Ce paşi trebuie să urmeze o societate ulterior unei inspecţii inopinate?

Cătălin Suliman, Partener, Filip & Company: ”Sunt câteva acţiuni pe care o societate inspectată trebuie să le întreprindă imediat după finalizarea inspecţiei:

  • Analiza urgentă a documentelor copiate de autoritatea de concurenţă în scopul de a identifica posibile zone de risc, de a marca informaţiile confidenţiale sau strategice, precum şi identificarea mijloacelor disponibile societăţii respective pentru a reduce sau elimina o posibilă amendă;
  • Identificarea altor documente interne care sunt în legătură cu informaţiile identificate de Consiliul Concurenţei, dar care nu au fost copiate şi pot clarifica contextul anumitor acţiuni sau inacţiuni;
  • Definirea strategiei de caz, inclusiv prin raportare la modalităţile concrete de reducere a impactului investigaţiei asupra activităţii curente a societăţii vizate. În această etapă ar trebui analizată şi oportunitatea iniţierii vreunei acţiuni în faţa instanţelor de judecată privind inspecţia inopinată.

De multe ori societăţile investigate nu îşi cunosc drepturile şi ajungă să piardă anumite posibilităţi de acţiune ca urmare a unor intervenţii întârziate.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO