IMM

​FNGCIMM a acordat garanţii de 130 milioane lei prin ediţiile de anul acesta ale programelor IMM Invest şi Agro IMM Invest

​FNGCIMM a acordat garanţii de 130 milioane lei prin...

Autor: Miruna Diaconu

25.02.2022, 16:47 108

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat în doar cinci zile 278 garanţii în valoare de 130 milioane lei prin IMM Invest şi Agro IMM Invest, care au susţinut circa 155 mil. lei credite, conform unui comunicat al FNGCIMM.

„În premieră programele guvernamentale de garantare menite sa sprijine mediul antreprenorial, au demarat foarte devreme, încă din luna februarie, fiind primele masuri operationalizate pentru IMM-uri. Aşa cum am mai transmis, aceste programe de garantare cu costuri de finanţare 0 şi alocaţie financiară nerambursabilă de 10% din valoarea creditului, ce sunt susţinute printr-o schemă de ajutor de stat suportată din bugetul Ministerului Finanţelor, se derulează în baza Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, prelungit şi extins până la data de 30 iunie 2022, de către Comisia Europeană pentru a sprijini economia în contextul pandemiei. Ne propunem să consumăm plafonul de garantare alocat în perioada de valabilitate a Cadrului Temporar actual pentru a permite antreprenorilor să acceseze cât mai rapid facilităţile de finanţare, iar plafoanele de garantare în valoare totală de 7,5 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocări pentru IMM INVEST şi 2,5 miliarde lei pentru AGRO IMM INVEST, să fie epuizate până  la jumătatea acestui an”, spune Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

IMM Invest, cu subprogramul Agro IMM Invest, este unul dintre programele guvernamentele care s-au bucurat de cea mai mare popularitate. Ediţia 2021 a programului IMM Invest a înregistrat circa 17.000 de credite garantate, cu o valoare a solicitărilor de garantare aprobate de către FNGCIMM de peste 10.5 miliarde lei, ce au susţinut credite de peste 12,8 miliarde lei.

Agro IMM Invest este primul program guvernamental destinat IMM-urilor din zona agricolă. Ajutorul de stat aferent acoperă costurile de finanţare şi include, ca facilitate suplimentară faţă de IMM INVEST, o componentă de grant de 10% din valoarea finanţării. Prima ediţie a programului a avut ca rezultate circa 2.500 de credite/garanţii solicitate de IMM-uri, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM depăşind 2,1 miliarde lei, cu o valoare a finanţării de peste 2,6 miliarde lei.

Perioada maximă de garantare este de 36 luni, cu posibilitate de prelungire pe perioade consecutive de 36 luni în cazul  creditelor pentru capital de lucru.

 

 ​​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO