IMM

Ionuţ Encescu, Head of Products & Digital Innovation Hub, First Bank: Viziunea noastră este să creăm un ecosistem al IMM-urilor care sunt independente energetic

ZF IMM 2022

Ionuţ Encescu, Head of Products & Digital Innovation...

Autor: Ramona Cornea

20.04.2022, 12:36 188
Ionuţ Encescu, Head of Products & Digital Innovation Hub în cadrul First Bank, afirmă că viziunea băncii este să creeze un ecosistem al IMM-urilor care sunt independente energetic. 
 
”Viziunea noastră este că ne-am dori să creăm un ecosistem al antreprenorilor, al IMM-urilor care sunt independente energetic şi aici venim fix în întâmpinarea costurilor cu utilităţile. Preţul la energie electrică era, în medie, la 250 de lei pe MW în 2020, a crescut la 560 de lei pe MW în 2021 şi în primele luni din acest an este undeva spre 1.000 de lei pe MW. Preţul energiei este coloana vertebrală a activităţii de producţie, de servicii, de absolut orice activitate pentru un IMM şi produce acest val de scumpiri în lanţ”, a declarat Ionuţ Encescu în cadrul conferinţei ZF IMM 2022. Noi suntem viitorul! Pariati pe noi!
 
Ce a mai spus Ionuţ Encescu în cadrul conferinţei ZF: 
 
• Două oportunităţi sunt: apelul PNRR pentru producătorii de energie electrică, care are loc în aceste două luni, un interval de timp destul de scurt, lunile aprilie şi mai şi care are o sumă considerabilă, care se adresează producătorilor de energie cu o capacitate instalată de 0,2 MW. Măsura are nişte sume de grant foarte bune, undeva în jur de 750.000 de euro pe MW pentru cei care au o capacitate între 0,2 şi 1 MW şi undeva la 425.000 de euro pe MW pentru cei care depăşesc capacitatea instalată de 1 MW. 
 
• Pe de cealaltă parte este oportunitatea pentru prosumatori, care a apărut la sfârşitul anului trecut, mai degrabă începutul anului acesta. Aici FirstBank vrea să vină în întâmpinarea antreprenorilor prin a obţine accesul la informaţii, prin a merge direct către clienţii noştri tocmai pentru a le spune despre oportunităţile din activitatea lor de bază, iar creditul să vină ca un rezultat firesc al unei oportunităţi. La începutul anului acesta, limita de capacitate instalată pentru prosumatori a fost ridicată de la 100 KW la 400 de KW şi s-a reglat relaţia dintre prosumatori şi reţea. Pe asta ne concentrăm noi la FirstBank acum, ci nu pe a ne gândi neapărat la cum să vindem produsele bancare.  
 
• Avem şi credite de investiţii care să susţină genul ăsta de investiţii pentru că firmele care îşi vor obţine independenţa energetică îşi vor controla mult mai bine costurile pe termen lung şi vor fi mai performante decât celelalte firme din alte industrii. 
 
• Legat de digitalizare, companiile nu mai pot trăi fără digitalizare şi cred că cel mai relevant exemplu a fost criza COVID în care oamenii nu puteau să iasă din casă a fost factorul cel mai important în acea perioadă şi rămâne în continuare. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO