IMM

Orice afacere e de vânzare? Care sunt cele mai mari exituri făcute de antreprenori locali şi care sunt cele mai puternice afaceri rămase încă în ograda fondatorilor

Orice afacere e de vânzare? Care sunt cele mai mari...

Autor: Cristina Roşca

07.12.2020, 00:08 1712

♦ Sunt cel puţin 13 tranzacţii semnate în România şi evaluate la 100 de milioane de euro sau peste acest prag, achiziţii care au avut la vânzare antreprenori locali, oameni de afaceri care au făcut exit total din businessurile pe care le-au creionat în capitalism ♦ De-a lungul anilor au fost câteva sute de deal-uri prin care antreprenorii au cedat controlul afacerilor lor, an de an nume noi adăugându-se pe listă ♦ La polul opus, există în continuare businessuri controlate de oameni de afaceri locali care sunt lider de piaţă sau în top trei jucători pe domeniul lor.

Cele mai puternice zece companii antreprenoriale de pe plan local au obţinut anul trecut afaceri cumulate de 32,4 mld. lei, cu 12,5% mai mari decât în 2018. Aceste businessuri ce angajează sute sau chiar mii de oameni fiecare şi 33.500 de salariaţi în total sunt toate profitabile. Ba mai mult, majoritatea sunt lider de piaţă în segmentul lor, iar dacă nu ocupă locul unu atunci clar sunt pe podium.

Afacerile, dezvoltate cândva pe parcursul ultimilor 30 de ani, sunt în multe cazuri deja pe radarele investitorilor – strategici sau financiari – care le au târcoale de ceva vreme. Spre exemplu, Dedeman, cea mai puternică afacere antreprenorială românească, este şi liderul incontestabil al pieţei locale de bricolaj, o piaţă unde se luptă cu giganţi străini. La fel, Fildas Trading, distribuitorul de medicamente fondat de antreprenoarea Anca Vlad, a ajuns la afaceri de 4,2 mld. lei în 2019, în creştere cu 16% faţă de anul anterior, şi a devenit lider de piaţă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO