IMM

Ştefan- Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat: Mediul de afaceri nu este pregătit pentru un Brexit fără acord

Ştefan- Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat: Mediul de afaceri nu este pregătit pentru un Brexit fără acord

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

24.09.2019, 17:22 116

Mediul de afaceri nu este pregătit pentru un Brexit fără acord, nu remarcă efectul de domino şi impactul asupra schimburilor comerciale, a declarat marţi Ştefan- Radu Oprea ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. 

“Am discutat cu reprezentanţii IMM-urilor, inclusiv pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE, şi am constatat că nu sunt pregătiţi pentru no-deal Brexit, nu remarcă efectul global de domino, impactul asupra lanţurilor valorice şi schimburilor comerciale. No-deal Brexit va însemna revenirea la prevederile acordurilor comerciale multilaterale, sub egida Organizaţiei Mondiale a Comerţului, prin urmare vor fi aplicate taxele vamale la nivelul clauzei naţiunii celei mai favorizate. Indiferent de sectorul de activitate, companiile trebuie să aibă în vedere taxele vamale practicabile la nivelul OMC, atât de către UE, în cazul importurilor din UK, cât şi de către UK, în cazul exporturilor către această ţară. La acestea se vor adăuga bariere netarifare, măsuri sanitare şi fitosanitare, proceduri şi controale vamale ş.a”, a spus ministrul.

Ministrul Ştefan- Radu Oprea a participat la Industry Day, eveniment organizat, marţi, de către Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România. În context, ministrul român a apreciat că o companie ar trebui să evalueze impactul direct al Brexit asupra comerţului şi lanţurilor de producţie şi aprovizionare din care face parte şi să angajeze discuţii cu partenerii de afaceri.

La eveniment au participat Andrew Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Lazăr Comănescu, senior advisor CCIR precum şi reprezentanţi ai Guvernului britanic din domeniul vamal, agricultură, mediu, standarde alimentare, transport şi industrie.

Marea Britanie este un partener comercial important al României, în 2018 exporturile româneşti către această piaţă înregistrând o valoare de 2,874 miliarde euro, adică 5,5% din totalul exporturilor României către statele membre UE. România a exportat în 2017 servicii în valoare de 1,688 miliarde euro în Regatul Unit, reprezentând 10,05% din totalul serviciilor exportate către statele membre ale UE.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: