Info

(P) 25 de mii de euro pentru tineri antreprenori

24.07.2015, 00:07 1268

 

BIZSTART, proiect european implementat în zonele Bucuresti –Ilfov şi Sud- Vest Oltenia, prevede înfiinţarea a 35 de noi firme şi a peste 70 de noi locuri de muncă. Întreprinderile vor fi finanţate cu fonduri de tip start-up, în cadrul proiectului „BIZSTART - Dezvoltarea spiritului antreprenorial şi a competenţelor manageriale ale studenţilor şi ale tinerilor întreprinzători pentru a genera un număr crescut de afaceri” şi se desfăşoară până la sfârşitul acestui an. Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 este destinat, în principal, tinerilor studenţi (60%) şi antreprenorilor femei (60%), iar unul dintre obiectivele principale este repartizarea banilor în mod uniform, în fiecare judeţ din cele două zone urmând să se înfiinţeze câte două afaceri. Proiectul a demarat în luna martie, cu înscrieri la cursuri de competenţe antreprenoriale, fiind urmat de înscrieri la un concurs de planuri de afaceri. O comisie formată din profesori universitari, bancheri şi oameni de afaceri a jurizat planurile, procedura fiind similară cu cea aplicată de bănci atunci când se doreşte obţinerea unui credit. 

Beneficiarul proiectului este Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), iar partenerul de implementare este Asociaţia „Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare şi Incluziune Socială”. Directorul executiv al PROIS-NV, Silviu Ispas, a explicat în cadrul unui interviu că proiectul este destinat tinerilor cu vârste între 18 şi 25 de ani pentru că aceştia întâmpină probleme la angajare din cauza lipsei de experienţă.

Ziarul Financiar: Cum îi vedeţi pe tinerii câştigători ai concursului de planuri de afaceri peste câţiva ani? Credeţi că sunt tinerii mai deschişi la ideea de a deveni antreprenor?

Silviu Ispas, directorul executiv al PROIS-NV: Pot să vă spun că cei care au participat la concurs (58 de planuri au fost depuse iniţial) sunt tineri responsabili şi care doresc să-şi pună visele în practică. Au avut idei bune, le-au justificat, le-au susţinut şi cred că sunt pregătiţi să aibă propriile afaceri. E greu să caracterizezi această generaţie, practic generaţia născută după Revoluţie. Un lucru este sigur, nu poţi să faci ce vrei cu ei, ştiu ce îşi doresc; atât cât ne permite proiectul îi vom verifica şi îi vom susţine în continuare. Ne gândim chiar la un mentorat post-proiect, de care ei să beneficieze atunci când vor fi nevoiţi să ia decizii rapide, mai ales că sunt obligaţi să păstreze aceste firme timp de trei ani de la înfiinţare. Ei au beneficiat deja de consiliere antreprenorială, în continuare îi vom susţine - asta este ceva ce pot să promit. În rest, succesul depinde numai de ei. Statisticile arată că cel puţin jumătate din firmele nou înfiinţate ajung să fie competitive.

ZF: Cum poate ajuta BIZSTART o persoană care cochetează cu ideea de a începe o afacere, dar nu e convinsă?

Silviu Ispas: Cursurile de competenţe antreprenoriale sunt pentru toată viaţa şi sunt atestate de Autoritatea Naţională pentru Calificări. Cred că este important să devii antreprenor cu diplomă dacă doreşti să aplici pentru orice tip de subvenţie, atât fonduri europeane, cât şi de cele puse la dispoziţie de Guvernul României. În plus, lucrurile pe care le poţi învăţa pot prinde la fel de bine şi celor care au deja o afacere. Cred că va veni momentul în care specializarea la locul de muncă va fi mai mult decât necesară în România, aşa cum se întâmplă în ţările din Vest. Ai o meserie, câştigi bine şi poţi trăi decent. Meseria de atreprenor este, poate, cea mai grea. Participă la cursurile prevăzute în proiect care sunt destinate exact celor care doresc să fie antreprenori, manageri, agenţi de vânzări - în diferite domenii de activitate. Educaţia pe care am primit-o noi (şi aici mă refer la cei care au peste 40 de ani) era plină de replici de genul „Învaţă că nu ştii când îţi trebuie”; or, cursurile de antreprenori nu au cum să nu îţi prindă bine.

ZF: Consideraţi că educaţia economică nu este suficientă în România?

Silviu Ispas: Nu. Noi colaborăm extrem de bine cu lectorii universităţilor din toată ţara, de la Universitatea de Vest, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” etc. Acum, beneficiarul acestui proiect este Academia de Studii Economice din Bucureşti. De la primele discuţii am observat preocuparea cadrelor universitare de a pregăti tineri competenţi. Există însă această idee că „practica ne omoară”. Proiectul BIZSTART vine cu noţiuni cât se poate de practice, cu noţiuni teoretice indispensabile multor meserii şi, nu-i aşa, cu fondurile necesare pentru cei mai buni dintre tineri.  

ZF: Din experienţa pe care o aveţi cu proiecte desfăşurate în toată ţara, care sunt cel mai des întâlnite domenii pentru dezvoltarea unei afaceri? Ne puteţi exemplifica cu două-trei proiecte?

Silviu Ispas: Cele mai multe proiecte depuse şi care au avut şi sorţi de izbândă, mă refer la câştigători, sunt din domeniul IT - este probabil atrăgător pentru tineri, fiind şi domeniul cel mai bine plătit din România. Apoi, ei pot dezvolta afaceri la nivel naţional şi chiar internaţional chiar cu un sediu social undeva în judeţul Mehedinţi. Pot să spun că pe locurile următoare se află turismul: diferite costrucţii de dimensiuni mici, necesare în zonele cu potenţial turistic, agenţii de turism, alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică de genul tur-operatorilor. Există planuri viabile pentru activităţi de comerţ al produselor farmaceutice sau de producţie de genul hand-made şi jucării.  Vreau să vă mai adaug că pe cei 35 de câştigători ai concursului organizat în cadrul proiectului BIZSTART îi aşteptă o perioadă grea, dar frumoasă. Nu sunt mulţi ca ei! Trebuie să fie conştienţi de asta. Devin antreprenori, răspunzători pentru ei, pentru angajaţii lor, dar şi pentru cei 25 de mii de euro!

Pentru mai multe detalii: www.bizstart.ase.ro

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO