Info

(P) Până în 2025, întreaga populaţie a României ar putea beneficia de conexiune de mare viteză la internet

(P) Până în 2025, întreaga populaţie a României ar...

Autor: Publicitate

02.05.2023, 10:48 178

Deşi România stă foarte bine la capitolul vitezelor conexiunilor de internet fix şi mobil, există încă numeroase localităţi din ţară unde se aşteaptă investiţii în reţelele de profil. Dacă partea de reţele mobile depinde de strategia operatorilor de telefonie mobilă, reţelele de internet fix sunt considerate absolut necesare pentru dezvoltarea economică inclusiv în mediul rural. Prin instituţiile sale, alături de companii din domeniu, statul reglementează, stimulează şi participă efectiv la creşterea accesului la internet de mare viteză în gospodăriile din România.

De curând, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a anunţat finalizarea unui proiect de extindere au unei reţele în bandă largă din judeţul Bihor, ca parte a responsabilităţii asumate pentru a facilita românilor accesul la internet şi implicit la informare, cunoaştere, educaţie, dezvoltare profesională şi personală. Astfel, 11 noi localităţi sunt adăugate pe harta internetului de mare viteză în România: Calatea, Damiş, Albiş, Otomani, Buduslău, Salacea, Hodoş, Saniob, Şilindru, Galoşpetreu şi Tarcea.

De ce este important accesul la internet în orice comunitate

În marile oraşe, internetul este deja parte esenţială din viaţa de zi cu zi a omului modern. Ne informăm online, comunicăm de la distanţă, folosim reţele sociale, facem shopping online, plătim facturi, realizăm online diverse operaţiuni financiar - bancare, analizăm oferte de produse şi servicii. Internetul facilitează de asemenea accesul la educaţie, ajută piaţa locurilor de muncă şi numeroase domenii economice. Cu ajutorul internetului, inclusiv mici întreprinzători, IMM-urile din mediul rural, au acces rapid la o piaţă majoră pe domeniul lor de activitate. Legăturile cu furnizorii şi clienţii sunt realizate mult mai uşor. Există acces de fapt nu doar la piaţa naţională, ci şi la cea europeană şi chiar globală.

Inclusiv partea de divertisment depinde astăzi într-o măsură importantă de mediul online. De la jocuri video şi streamimg online, la cumpărare bilete la concerte şi festivaluri de muzică, totul este mai simplu graţie internetului de mare viteză, fix şi mobil. Accesul la jocuri precum sloturi online sau alte resurse din sfera de casino online nu doar că este un drept al consumatorului dornic de varietate maximă pentru distracţia din timpul liber, dar susţine economia. Fiecare nişă, inclusiv cea de jocuri de noroc online, înglobează numeroase locuri de muncă şi implicit un volum major de taxe şi impozite colectate şi virate lunar la bugetul de stat.

Cum s-a realizat proiectul din Bihor şi care au fost costurile

Proiectul prin care 4500 de gospodarii din judeţul Bihor primesc acces la internet este realizat cu finanţare prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiţii 2a – Extinderea conexiunii în bandă largă şi desfăşurarea reţelelor de mare viteză şi sprijinirea adoptării noilor tehnologii şi reţele pentru economia digital, Obiectiv Specific OS 2.1 – Extinderea şi dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii în bandă largă de mare viteză, Acţiunea 2.1.1 – Îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă şi a accesului la internet.

Un astfel de proiect a ajuns la valoare totală de 11,533,627.35 lei, din care 7,450,093.93 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene. De altfel, există mari speranţe ca banii atraşi de România prin PNNR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) să asigure peste 150 de milioane de euro, necesari pentru ca întreaga populaţie a României să beneficieze de conexiune de mare viteză la internet.

"Până la final de 2025, prin fonduri structurale şi PNRR de peste 150 de milioane de euro, asigurate de ministerul nostru, practic toată România va fi conectată. Astfel, românii vor avea acces la dezvoltare şi la servicii publice digitale", a explicat Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), autoritate publică ce are rol de reglementare şi supraveghere în domeniul comunicaţiilor electronice, asigură măsurătorile necesare în vederea asigurării obiectivelor de calitate, pentru utilizatorilor finali, pentru fiecare astfel de proiect realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO