Media & Advertising

Murdoch investeste 98 de milioane de dolari intr-o televiziune turca

26.07.2006, 18:05 9

Reprezentantii companiei media detinuta de miliardarul Rupert Murdoch, au declarat ca News Corp intentioneaza sa achizitioneze un post de televiziune din Turcia in parteneriat cu fondatorul si presedintele Atlantic Records, Ahmet Ertegun, relateaza Financial Times.
In schimbul sumei de 98 mil. dolari (77 mil. euro) acestia vor cumpara postul national turc TGRT, detinut in prezent de Ilhas Yahin Holding, un conglomerat media local, impreuna cu alti investitori.
Legile din Turcia cer ca niciun investitor strain sa nu detina singur mai mult de 25% dintr-o companie media. Reusita acestui parteneriat ar putea fi insa catalizatorul viitoarelor incercari de reformare a legilor ce reglementeaza sectorul media din Turcia, desi anul trecut proiectul de lege care cerea schimbarea acestei legi a fost respins de presedintele tarii.
Martin Pompadur, presedintele News Corp Europe, a declarat ca Ertegun, fiind cetatean turc, va detine licenta pentru postul de televiziune.
Se presupune ca News Corporation va primi mai mult de 25% din incasarile TGRT, dar oficialii grupului media nu au comentat despre modalitatea prin care acest lucru va fi posibil.
Pompadur a mai declarat ca News Corp a fost atras de reteaua nationala de care dispune TGRT, dar si de dinamica pietei turce de advertising.
"Turcia este o piata cu un potential de crestere foarte mare din punct de vedere economic, chiar daca in ultimele doua, trei luni s-a confruntat cu unele probleme economice", a adaugat el.
Aceasta afacere este pe placul lui Rupert Murtoch, care s-a aratat interesat de intrarea pe pietele cu un ritm de crestere rapid din centrul si estul Europei. In ultimele luni, News Corp a castigat o licenta de televiziune in Serbia si a achizitionat o parte dintr-o televiziune in Polonia.
Presedintele News Corp Europe a mai declarat ca interesul companiilor concurente, printre care si CME, Modern Times Group si divizia RTL a Bertelsmann, pentru aceste piete a facut licitatiile foarte competitive si reduce numarul tintelor atractive din punct de vedere economic.
Managerul TGRT, Murat Akgiray, s-a aratat incantat de aceasta achizitie, spunand ca " suntem de parere ca acest parteneriat cu experienta in domeniu va aduce contributii importante sectorului media din Turcia".
Rupert Murdoch a confirmat la inceputul saptamanii ca cei mai mari patru din cei sase fii ai sai vor prelua controlul grupului media ce detine 30% din News Corp, dupa moartea sa.
El a declarat ca a rezolvat disputa in ceea ce priveste averea sa care va fi impartita in mod egal intre cei sase urmasi ai sai, patru baieti si doua fete.
"Daca maine ma loveste o masina, cei patru vor decide cine va prelua conducerea afacerii", a declarat cu umor Murdoch.
Murdoch are patru copii din primele doua casatorii - Prudence, Elisabeth, Lachlan si James - si inca doi din ce-a de a treia casatorie - Grace si Chloe. Ruperth Murdoch, care a sustinut-o pe Hillary Clinton pentru un loc in Senatul american, a declarat ca nu o va sustine pe sotia fostului presedinte american Bill Clinton in cazul in care va intra in lupta pentru Casa Alba.
Cu o avere estimata la aproximativ 6,7 mld. dolari (5,3 mld. euro), Rupert Murdoch ocupa locul 32 in topul celor mai bogati americani.
In varsta de 74 de ani, mogulul media locuieste in cel mai scump apartament din New York, in valoare de 44 de milioane de dolari.

Spre Est
News Corp plateste 98 de milioane de dolari pentru TGRT, una dintre cele mai importante televiziuni din Turcia
Conglomeratul media condus de miliardarul american Rupert Murdoch a mai achizitionat in ultimele luni o licenta de televiziune in Turcia si un pachet de actiuni la un post TV din Polonia
Murdoch, in varsta de 74 de ani, detine 30% din compania News Corp si are o avere estimata la aproximativ 6,7 miliarde de dolari
La inceputul acestei saptamani Murdoch a anuntat ca cei mai mari patru din cei sase urmasi ai sai vor decide viitorul companiei dupa moartea sa, in timp ce averea va fi impartita in mod egal intre toti copiii sai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO