Mediafax.biz Exclusiv

Activitatea pe zona investiţiilor străine directe rămâne slabă, chiar dacă există interes pe anumite proiecte, spune şeful BCR

Autor: Razvan Voican

01.09.2011, 13:03 63

"Vedem ceva interes pe anumite proiecte, însă în general activitatea este slabă", a spus Bruynseels.

Investiţiile străine directe au totalizat în primul semestru 1,015 miliarde de euro, în scădere cu 17,3% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, potrivit datelor BNR.Anul trecut investiţiile străine directe au totalizat 2,596 miliarde de euro, în scădere cu 25,57% faţă cele din 2009.

În ceea ce priveşte proiectele de investiţii în care s-a implicat BCR, preşedintele băncii menţionează finanţarea unor proiecte de energie eoliană, sectorul energetic rămânând de mare interes pentru instituţia bancară.

"Este un fapt pozitiv că se fac investiţii în energie în România pentru că energia şi preţul acesteia vor fi elemente cruciale în economia mondială şi cu cât facem mai mult pentru a ne asigura o poziţie bună la acest capitol, cu atât mai bine.", a explicat Bruynseels.

Bancherul spune că vede în continuare interes pe piaţă şi pentru sectorul medical, care a absorbit mai multe investiţii în clinici şi spitale noi în ultimul an.

"A devenit un fel de modă în această zonă şi de aceea suntem atenţi în selecţia operatorilor pe care îi finanţăm."

În plus, anul agricol foarte bun a atras şi atenţia BCR, ca şi a altor bănci care de obicei nu sunt entuziasmate să crediteze acest sector din cauza atomizării proprietăţilor.

"Într-adevăr, agricultura are un an bun şi susţinem şi traderi de cereale, şi producători.Perspectivele sunt bune, dar e loc de mai mult, de exemplu pe partea de leasing de tractoare. Este însă necesară mai întâi o comasare a parcelelor de teren pentru exploatare eficientă.", crede Bruynseels.

Pe de altă parte, BCR este interesată să se implice în susţinerea companiilor de stat viabile discutând cu autorităţile formule de rezolvare a blocajelor financiare.

"Este nevoie de crearea unor structuri de finanţare prin care să poată fi susţinute companiile de stat viabile, prin care să le fie susţinut cash-flow-ul.Ne uităm la anumite modalităţi posibile şi sper să găsim soluţii."

La ultimele discuţii cu FMI a fost luată în calcul varianta securitizării datoriilor ale unor companii de stat pentru ieşirea din blocajul financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24