Mediafax.biz Exclusiv

Apele Române au scos la închiriat 58 ha de plajă la Marea Neagră, ce ar putea aduce încasări de 1,5 milioane de euro

Apele Române au scos la închiriat 58 ha de plajă la Marea Neagră, ce ar putea aduce încasări de 1,5 milioane de euro

Autor: Mirabela Tiron

28.02.2012, 19:46 247

În aproape toate staţiunile turistice de pe litoralul românesc s-au scos spre închiriere plaje, cel mai mare preţ de pornire fiind însă în staţiunea Mamaia.

Cel puţin 11 lei pe metru pătrat pe an trebuie să ofere cei interesaţi de închirierea de plajă în această zonă, faţă de 1,1 lei pentru plaja din sudul litoralului.

Suma ce va fi încasată din închirierea plajei s-ar putea ridica la circa 1,5 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare un preţ de 11 lei (2,5 euro) pe metru pătrat/anual.

Aproape 15.000 de metri pătraţi de plajă vor putea fi închiriaţi în staţiunea Mamaia pentru un sezon estival, în timp ce pentru cel puţin două sezoane estivale sunt scoşi spre închiriere peste 100.000 de metri pătraţi. Staţiunea Mamaia este cea care atrage cei mai mulţi turişti, dată fiind infrastructura mai dezvoltată de cazare. Aici sunt cele mai multe hoteluri de cinci stele de pe întreg litoralul românesc, dar şi restaurante şi cluburi.

"Încă nu am primit nicio ofertă pentru plaje", a declarat Cătălin Anton, coordonator în cadrul Secretariatul Tehnic Permanent Comitet de Bazin Dobrogea Litoral. Ofertele pentru licitaţie se vor depune la secretariatul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral până pe 13 martie.

Printre obligaţiile operatorilor de plaje se numără: solicitarea şi obţinerea autorizaţiei turistice pentru plaja care face obiectul contractului de închiriere, întreţinerea şi igienizarea plajei închiriate, menţinerea în condiţii bune a dotărilor de pe plajă, interzicerea activităţilor de comerţ ambulant pe plajă, potrivit Administraţiei Apelor Române. Închirierea plajelor se face pe mai multe sezoane estivale de către persoane fizice şi juridice: operatori economici care administrează structuri de primire turistice, proprietari ori administratori de ansambluri rezidenţiale care desfăşoară activităţi de turism, operatori economici care desfăşoară activităţi de divertisment, agrement şi/sau sportive, autorităţi ale administraţiei publice locale.

Aproape 80% din suprafaţa plajelor turistice de pe litoralul românesc, adică circa 1,2 milioane de metri pătraţi de plajă, a fost închiriată de operatori privaţi, potrivit datelor de anul trecut de la Administraţia Naţională Apele Române.

În prezent sunt în vigoare mai multe contracte: contracte de închiriere pe o perioadă de 10 ani (în urma licitaţiilor din perioada 2006-2008), contracte de închiriere pe unu sau două sezoane (în urma licitaţiilor din 2011) şi contracte de concesiune preluate de la Primăria Mangalia între anii 1996 şi 1998, pe o perioadă de 25 de ani.

O suprafaţă de 570.000 de metri pătraţi de plajă de la Marea Neagră este administrată de zece companii private, din care doar trei au ca obiect principal de activitate hoteluri, restul derulând activităţi în manipulare mărfuri în port, comerţ de piese pentru autovehicule, publicitate sau editare ziare, după cum arată datele de anul trecut.

Cel mai mare administrator de plaje din România este compania Romned Port Operator SA, deţinută cu pachet majoritar de Victor Alexandru Băldescu.

Compania se ocupă de manipularea mărfurilor în port, dar şi de manipularea de fier vechi. Romned Port Operator SA administrează 29.000 de metri pătraţi de plajă în Eforie Nord, aproape 43.000 mp în Costi neşti, 13.500 mp în Neptun şi aproape 109.000 mp de plajă în Mamaia, potrivit ultimelor date disponibile. Al doilea cel mai mare administrator de plaje este tot o firmă care nu are domeniu de activitate în turism, ci în arhitectură, aşa cum apare la Ministerul de Finanţe. Compania Zoom Srl, controlată de Dan Dilancea, admi nistrează 102.612 metri pătraţi de plajă în Năvodari, adică zece hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24