Mediafax.biz Exclusiv

Asocierea este singurul element care îi poate ţine pe micii producători români pe linia de plutire, spune ministrul Agriculturii

Autor: Gabriel Razi

10.04.2012, 12:25 119

"Aceasta este realitatea, nicio ţară nu şi-a dezvoltat agricultura doar prin ferme. Mai sunt şi alte ţări în zonă care au probleme ca ale noastre. Singura soluţie este asocierea. Supermarketurile cumpără cantităţi mari, noi putem vinde din aprilie până în septembrie. Mai puţin le interesează pe supermarketuri de unde cumpără", a spus el.

În acest context, şeful de la Agricultură subliniază că singurul lucru pe care îl poate face din fotoliul de ministru este de a încuraja, a asigura fonduri pentru proiecte şi de a asigura cadrul legislativ necesar pentru asocierea dintre producători.

"Sunt disponibile măsuri care să îi stimuleze pe micii producători să se asocieze. Avem fonduri disponibile pentru grupurile de producători, pe această cale pot primi subvenţii dacă îşi valorifică împreună producţia" , explică Fuia.

În acest sens, Ministerul Agriculturii a pus bazele aşa-numitelor "grupuri de acţiune locală", ONG-uri conduse de fermieri ce au rolul de a gestiona şi direcţiona în teritoriu proiecte pe fonduri europene.

În prezent sunt operaţionale 81 de GAL-uri, respectiv două organizaţii în fiecare judeţ - instrument unde fermierii pot primi informaţii sau consiliere în legătură cu fondurile europene.

"Dacă se asociază, fermierii pot să intre în magazin. Sunt fonduri şi pe GAL-uri pentru ca fermierii să facă centre de sortare pentru legume sau fructe. Ministerul Agriculturii a creat cadrul şi are banii. Fiecare GAL poate să gestioneze 10-12 proiecte de câte 200.000 de euro. Cu aceşti bani se poate face un depozit pentru un sat", comentează Fuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO