Mediafax.biz Exclusiv

Cargill a luat un siloz la Dunăre de 44.000 de tone

Autor: Gabriel Razi

08.02.2011, 19:03 168

Acesta este unul dintre cele mai mari silozuri din ţară şiface parte din strategia companiei de a ocupa punctele strategicepe Dunăre, la fel ca şi competitorul său, alt mare comerciant decereale, Alfred Toepfer.

Surse din piaţă spun că silozulle-a aparţinut oamenilor de afaceri Ioan şi Viorel Micula, prinfirma West Grain SRL, care are un siloz la Turnu Severin şi careeste deţinută de una dintre firmele din grupul European Drinks,EDRI Trading. Fraţii Micula au negat informaţia. Investiţia însilozul de la Turnu Severin va crea 20 de noi locuri de muncă,reţeaua locală de silozuri a grupului american ajungând la 18depozite. Cargill va stoca cu 8% mai multe cereale în urmainvestiţiei, capacitatea ajungând în total la 500.000 de tone. Întotal România are circa 14 milioane de tone capacitate de stocarede cereale.

Martin Schuldt, CEO-ul Cargill,spune că în silozul recent achiziţionat vor fi depozitate cerealedin judeţele Dolj şi Timiş, precizând totodată că acesta va devenioperaţional în luna septembrie a acestui an după ce vor firealizate mai multe investiţii pentru a-l aduce la standardele deoperare. "Silozul nu a fost operat din 1999 şi până în prezent. Vomface investiţii substanţiale în siloz pentru a-l aduce lastandardele de operare".

Directorul Cargill spune căagricultura din România a evoluat în ultima perioadă, însă mult maiîncet decât se aştepta, totuşi el preconizează că cifra de afaceride anul trecut va fi mai mare decât în 2009, ca urmare a creşteriipreţurilor pentru produsele agricole.

"Evoluţiile înagricultura din România se produc, însă mult mai încet decât neaşteptam. Cifra de afaceri va fi mai mare decât în 2009 datorităcreşterii preţurilor," spune Schuldt.

Martin Schuldtprecizează că preţurile mari ale produselor alimentare suntrezultatul situaţiilor climatice de anul trecut, conjunctura deacum fiind diferită de cea din 2007-2008.

"Nu este aceeaşisituaţie ca în 2007-2008. Stocurile pe piaţa internaţională suntmult mai mari decât acum trei ani. Vor fi suficiente grâne înEuropa şi România , nu ştiu însă dacă a fost atins vârfulpreţurilor", spune Martin Schuldt. Cargill este unul dintre cei maiimportanţi comercianţi de produse agricole de pe piaţa românească,având în 2009 afaceri de 368,2 mil. euro. Cargill Oils, diviziacompaniei responsabilă de afacerile cu ulei, deţine în Româniabrandul Untdelemn de la Bunica, veniturile din afacerile cu uleiridicându-se la 45,7 mil. euro în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO