Mediafax.biz Exclusiv

Comănescu îşi extinde flota: a cumpărat două platforme de foraj şi un vapor

Comănescu îşi extinde flota: a cumpărat două platforme de foraj şi un vapor

Autor: Roxana Petrescu

30.08.2011, 19:13 548

Anunţul vine în contextul în care compania şi-a exprimat încă din 2007- 2008 intenţia de mai cumpăra sau chiar de a construi plaforme petroliere care să vină în completarea portofoliului de echipamente de acest tip deţinut de Grup Servicii Petroliere.

"Am achiziţionat două platforme de foraj, GSF Britannia şi G.H. Galloway, care vor fi redenumite în GSP Britannia şi GSP Fortuna, şi un vapor de construcţii offshore pentru conducte submarine.

Platformele nu sunt noi, dar vor intra într-un program de modernizare în baza navală GSP Shipyard Agigea.

În prezent, GSP deţine un portofoliu de 7 platforme de foraj mobile, o platformă fixă, 10 vapoare multifuncţionale şi patru vapoare de construcţii offshore", a spus Radu Petrescu, directorul de comunicare al grupului Upetrom, structură care concentrează toate afacerile dezvoltate de Comănescu.

Petrescu nu a dat detalii despre valoarea tranzacţiilor şi nici despre identitatea vânzătorului celor două platforme, precizând că aceste informaţii sunt confidenţiale. Vaporul a fost achiziţionat de la compania Subsea 7, un grup de inginerie, construcţii şi servicii pentru industria energetică offshore.

Noi pieţe la orizont

Potrivit însă informaţiilor disponibile, un vapor de tipul celui achiziţionat de GSP ar putea valora între 60 şi 90 de milioane de dolari, în timp ce o platformă second-hand poate avea un preţ cuprins între 30 şi 80 de milioane de dolari. Astfel, toate aceste achiziţii realizate de omul de afaceri român ar putea ajunge la peste 120 de milioane de dolari.

"Încercăm să intrăm pe piaţa de servicii de dezafectare a unor construcţii marine scoase din uz (decommissioning) şi cel mai probabil una dintre platformele achiziţionate acum va fi folosită pentru aceste activităţi. Încă analizăm." Aceste servicii presupun închiderea platformelor marine de producţie în condiţii sigure, în baza unui plan de lucru care ţine cont de anumite prevederi tehnice şi de protecţia mediului, precum şi scoaterea din funcţiune a echipamentelor aflate pe aceste unităţi. Această categorie de servicii a apărut odată cu declinul producţiei din unele zăcăminte din care deja s-a extras în condiţiile tehnice actuale maximul posibil de hidrocarburi.

Afaceri de 2,5 ori mai mari

Aceste achiziţii realizate de GSP vin în contextul în care în ultimii ani compania condusă de Comănescu a câştigat o serie de contracte majore.

Cel mai recent finalizat a avut o valoare de circa 270 de milioane de dolari şi a fost câştigat în noiembrie 2009 cu contractorul general al gigantului rus Gazprom.

Pentru acest contract, GSP a trebuit să construiască o conductă pentru transportul gazelor naturale cu o lungime de peste 159 de kilometri, aceasta fiind subacvatică.

Tot în 2009, în aprilie, GSP anunţa semnarea unui contract de circa 100 de milioane de dolari cu compania naţională de petrol şi gaze a Turciei (TPAO) pentru realizarea unei platforme offshore, cea mai mare construcţie de acest tip făcută în Marea Neagră. Contractul a presupus proiectarea, construirea şi instalarea unei platforme de foraj/producţie, precum şi a unei conducte submarine.

Cel mai mare contract câştigat anul acesta de companie este cel prin care două platforme de foraj marin vor fora în apele naţionale mexicane pentru Pemex, singurul producător de petrol, gaze naturale şi produse rafinate din Mexic, cu afaceri de 80 de miliarde de dolari în 2009.

Toate aceste contracte au făcut ca anul trecut businessul din România al GSP să ajungă la 2,3 miliarde de lei (549,2 milioane de euro), de 2,5 ori mai mare faţă de rezultatul din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO