Mediafax.biz Exclusiv

Director la Intel: Peste 10% creştere pe piaţa PC din România

Director la Intel: Peste 10% creştere pe piaţa PC din România

Autor: Adrian Seceleanu

22.08.2011, 19:48 168

"La nivel global noi estimăm că piaţa PC-urilor va creşte cu 10%, dar în ţări ca România rata ar trebui să fie şi mai mare decât atât", a spus Klekowski.

După ce a atins un vârf în 2008 când românii au cumpărat un milion de PC-uri, în 2009 piaţa a căzut cu mai mult de 50% şi a înregistrat o revenire timidă în 2010, până la aproximativ 600.000 de unităţi, conform unor rapoarte ale companiei de analiză IDC.

În primul trimestru piaţa a crescut cu 12%, conform aceleiaşi surse. Şi HP România, cel mai mare jucător de pe piaţă, estimează o creştere de 15% a pieţei, la 700.000 de unităţi.

"Ne-am uitat şi noi pe cifrele privind piaţa din România din primul semestru şi noi credem că rata de creştere a fost un pic mai mare decât cea raportată, pentru că pe piaţă s-au reglat şi unele probleme de stocuri."

În ceea ce priveşte cota de piaţă a procesoarelor Intel în sistemele PC vândute în România, Klekowski a spus că aceasta a crescut, fără a oferi detalii.

"În România am avut creşteri mai mari decât pe alte pieţe, dar este practic o recuperare după 2009, când am înregistrat un declin."

De ce vor creşte achiziţiile de PCuri din România?Managerul Intel menţionează atât achiziţiile statului, cât şi pe cele ale companiilor private şi ale consumatorilor care, pe fondul situaţiei de stabilitate economică, au început să investească din nou în tehnologie.

De asemenea, continuarea programului guvernamental prin care elevii din familii cu venituri mici primesc un cupon de 200 de euro pentru achiziţia unui PC va ajuta piaţa, a spus Klekowski.

"Pe lângă achiziţiile pentru instituţiile statului, guvernul joacă un rol important în creşterea pieţei prin continuarea programului Euro 200.Estimăm că în aceste condiţii în al treilea trimestru vânzările vor fi egale cu cele din al doilea trimestru. Pe piaţă există fundamentele necesare pentru a obţine în continuare rezultate bune. Piaţa este mai sănătoasă şi semnele sunt bune pentru întregul an."

Prin ediţia 2011 a programului Euro 200 un număr de 21.559 de elevi vor primi un cupon de 200 de euro pentru achiziţia unui computer, statul alocând astfel fonduri de 4,1 mil. euro.

Cele mai multe cereri aprobate pentru primirea cuponului sunt, ca în fiecare an, din cele mai sărace judeţe din România: Iaşi (2.106 cereri aprobate), Suceava (1.363), Vaslui (1.303), Bacău (1.169) şi Dolj (1.142).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24