Mediafax.biz Exclusiv

Dudy Perry, New Kopel Group: Abia anul viitor vom avea o creştere reală a pieţei de leasing operaţional

Dudy Perry, New Kopel Group: Abia anul viitor vom avea o creştere reală a pieţei de leasing operaţional

Autor: Bogdan Alecu

01.11.2011, 10:49 169

Companiile au fost mai "reţinute" decât se aşteptau la începutul acestui an jucătorii de pe piaţa leasingului operaţional în ceea ce priveşte reînnoirea sau extinderea flotelor deţinute.

În condiţiile în care persoanele juridice au susţinut cel mai bine piaţa în acest an, nu toate companiile au fost interesate să-şi reînnoiască parcul auto, fapt ce a dus la o creştere mai modestă a pieţei leasingului operaţional. Spre deosebire de leasingul financiar, care este o formă de finanţare a achiziţiei unui automobil, cel operaţional nu implică achiziţia la sfârşitul contractului şi poate include în funcţie de contract şi cheltuieli legate de întreţinere sau mentenanţă.

"Credeam că în 2011 vom vedea mai multe flote reînnoite, mai ales la firme care au trecut cu bine de criză, dar acest lucru încă nu se întâmplă la nivelul la care ar fi trebuit şi asta se reflectă în cifrele APIA. Piaţa de leasing operaţional este una care creşte susţinut şi estimăm şi noi un procent de aproximativ 15% în acest an. Dar această piaţă va creşte cel mai bine atunci când şi piaţa auto îşi va reveni", a spus Dudy Perry, CEO al New Kopel Group, care deţine firma de leasing operaţional şi rent-a-car Sixt New Kopel, controlată de grupul israelian Shlomo.

Perry se aşteaptă la o creştere susţinută în 2012, mai mare decât cele 15 procente din acest an. Explicaţia? "Îi costă mai mult mentenanţ a la maşinile vechi decât dacă le-ar schimba cu unele noi", iar în acest context spunea de un client care a luat o nouă flotă de peste 30 de maşini şi urmează să mai ia alte 40 la începutul anului viitor.

În total, până la finele anului Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional estimează un total de 9.400 de maşini noi livrate către firmele de leasing operaţional, adică aproape 10% din piaţa din acest an. Din punct de vedere al numărului de maşini, piaţa de leasing operaţional a crescut până la finele lunii septembrie cu 15% faţă de întreg anul 2010, atingând un nivel de aproape 36.600 de unităţi. Pentru 2011 ASLO estimează o creştere totală a pieţei de leasing operaţional la peste 20% şi o creştere a afacerilor de 25%, la peste 250 mil. euro.

Pentru a urmări această creştere, New Kopel a realizat un parteneriat cu Raiffeisen Leasing, prin care austriecii pot oferi un serviciu de leasing operaţional, în cadrul căruia finanţarea este asigurată de Raiffeisen Leasing, iar serviciile de fleet-management de către Sixt New Kopel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24