Mediafax.biz Exclusiv

Dumitru, Consiliul Fiscal: Nu avem nevoie de orice investiţie străină, ci de calitate, iar după experienţa Nokia vedem că trebuie schimbată un pic filosofia

Autor: Claudia Medrega

04.04.2012, 12:33 138

"Capitalul străin vine mai greu şi este mai scump, în condiţiile în care şi aversiunea la risc este mare. S-ar încadra şi în viziunea strategică. Trebuie să reducem dependenţa de capitalul străin pe termen lung stimulând capitalul autohton.", a pus Dumitru.

El subliniază căaccesul la ajutoarele de stat trebuie să fie liber şi nu trebuie să existe discriminări în funcţie de originea capitalului.

"Nu trebuie discriminaţi investitorii locali versus străinii. Având în vedere contextul internaţional dificil, cred că stimularea capitalului naţional ar trebui să fie o prioritate", a spus el.

În opinia lui Dumitru ar trebui să avem criterii bine stabilite atunci când alegem investitorii străini, iar ajutoarele de stat ar trebui să fie direcţionate către priorităţile strategice ale ţării, spre companiile creatoare de valoare adăugată cât mai mare şi locuri de muncă cât mai multe.

"Nu avem nevoie de orice investiţie străină, ci de calitate.Dacă ne uităm la experienţa trecută, la cazul Nokia, vedem că trebuie schimbată un pic filosofia. Valoarea adăugată de companie a fost foarte mică. Experienţa Nokia este una nefericită. Dar este important şi ce le oferim investitorilor străini. Infrastructură nu prea putem să le oferim. Trebuie să ne facem temele, să le oferim un mediu economic mai bun, reducerea birocraţiei, infrastructură de bună calitate.", explică Ionuţ Dumitru.

Anul trecut au fost acordate ajutoare de stat de circa 80 mil. euro pentru proiecte de investiţii de 219,5 mil. euro.

Cel mai mare ajutor de stat, de 17,8 milioane de euro, a fost primit în 2011 de americanii de la Honeywell pentru un proiect privind implementarea unei tehnologii inovative de producţie a plăcuţelor de frână cu proprietăţi unice în ceea ce priveşte parametrii tehnici.

Valoarea investiţiei este de 58,7 milioane de euro.Automobile Dacia Piteşti s-a regăsit şi anul trecut, ca şi în 2010 pe lista beneficiarilor de ajutor de stat, de această dată pentru o investiţie de 19,8 mil. euro.

În 2011 au beneficiat de ajutoare de stat patru companii cu capital românesc, respectiv Gral Medical, Altius International, Iporo Com şi Aplast Glass.

Domeniul automotive domină topul companiilor care au beneficiat anul trecut de ajutoare de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels